Criza la francezi: pierderi la PSA, profit la Renault
29.07.2012
        
Distribuie acest articol!   

Criza afecteaza tot mai puternic industria auto la nivel european, iar evlutiile negative din ultima vreme se regasesc in cifrele raportate de constructori, la jumatatea anului. Cei mai afectati par sa fie constructorii generalisti – de pilda, PSA Peugeot Citroen a raportat pierderi de peste 800 milioane de euo in primul semestru!

Totusi, sunt si dintre cei care au incheiat prima jumatate a anului 2012 “pe verde”! Si nu vorbim neaparat de gigantul Volkswagen, care ne-a obisnuit in ultimii ani cu un ritm constant de crestere, insotit de profitul aferent. Ei bine, iata ca si Grupul Renault se poate lauda cu un profit de 746 milioane de euro, chiar daca trendul e dat de scaderea cu 39%!

Un contrast evident, asadar, intre cei doi giganti ai industriei auto din Hexagon. In timp ce PSA Peugeot Citroen se pregateste sa aplice un program dur de redresare, care implica mii de concedieri, Renault inregistreaza profituri onorabile.

Explicatia in cazul Renault pare sa fie strategia din ultimele decenii – extinderea pe patru continente, alianta cu Nissan, preluarile Dacia si Lada-Avtovaz. Astfel, in prezent trei sferturi din productia grupului se realizeaza in afara Frantei. De cealalta parte, cei de la PSA nu au fost niciodata prea dornici de internationalizare, devenind dependenti de pietele europene, puternic afectatate acum de criza. In plus, au mizat pe relansarea in segmentul premium, acolo unde germanii domina autoritar piata, iar volumele sunt, oricum, mult mai mici.

Distribuie acest articol!