10 sfaturi, inainte de plecarea in vacanta
09.08.2013
        
Distribuie acest articol!   

Cum milioane de oameni se pregatesc pentru vacanta de vara, sute de mii de masini vor circula pe soselele Europei pe parcursul sezonului estival. Indiferent daca calatoresti din Germania in Italia sau din Danemarca in sudul Frantei sau Spania, pregatirea pentru o calatorie lunga este de obicei subestimata de multi conducatori auto. Goodyear a alcatuit o lista cu 10 sfaturi importante de luat in consideratie inainte de a pleca la drum.

1. Fii pregatit. Aceasta suna destul de simplu, dar lipsa pregatirii adesea poate transforma o chestiune minora in mari dureri de cap, cand conduci mii de kilometri prin Europa. Intotdeauna sa verifici de doua ori daca ai pus tot in bagaje, ca apartamentul sau casa sunt lasate corespunzator si ca te-ai inteles cu prietenii sau familia sa-ti ridice corespondenta sau sa hraneasca pisica sau pestii din acvariu. In felul acesta se evita apeluri telefonice stresante in timpul condusului pentru a rezolva unele chestiuni sau necesitatea de a te intoarce inapoi. O lista pentru calatorie ajuta.

2. Fii odihnit. Aceasta se aplica atat conducatorului auto cat si pasagerilor. Niciodata sa nu subestimati cat de istovitoare fizic este o calatorie lunga, in special pe sosele cu care nu sunteti familiarizati sau in trafic aglomerat. Conducatorii auto trebuie sa fie odihniti bine si complet constienti de tot ce-i inconjoara pe durata condusului. Pasagerii odihniti bine ajuta de asemenea la reducerea stresului in masina!

3. Fa bagajele potrivite. E un joc clasic referitor la masina – gaseste masinile care sunt supraincarcate cu lucruri pentru vacante in timp ce conduci spre destinatia ta. Evita supraincarcarea masinii tale si gandeste-te de doua ori ce iei cu tine – umbrela aia mare de plaja poate parea importanta, dar daca iese in afara spre locurile pasagerilor ar putea sa renteze sa inchiriezi una in locul cu pricina, decat sa fie petrecute multe ore inconfortabile – si posibil periculoase – in masina. Mai poti adauga un (da, neplacut la vedere dar util) grilaj sau portbagaj pe capota masinii tale pentru a dispersa incarcatura.

4. Studiaza-ti traseul. Un GPS este un instrument minunat pe care sa-l ai, dar o mica investigare a duratei de condus, a soselelor de urmat si a potentialelor opriri va reduce considerabil dinainte stresul.

5. Condu pe portii. Toate organizatiile pentru condusul in siguranta recomanda ca toate calatoriile lungi sa fie sectionate in portii “de cate o imbucatura”. Oprirea la cel putin cateva ore ajuta la concentrarea conducatorului auto. Serveste mese usoare si bea multa apa pentru a evita sentimentul de satietate (si oboseala) pe care il ai atunci cand servesti mancaruri grele sau cu grasimi. La fel si pentru pasageri – ei (si conducatorul auto) vor fi mult mai fericiti daca li se va da ocazia sa faca cativa pasi din cand in cand.

6. Condu cu schimbul. Gaseste un partener de condus daca este posibil si faceti cu schimbul la volanul masinii spre destinatie. In felul acesta i se permite fiecarui conducator auto sa ia pauze si sa-i creasca concentrarea. Un al doilea conducator auto poate de asemenea sa te asiste verbal din scaunul pasagerului din dreapta cand te confrunti cu o potentiala situatie hazardata.

7. Fa service-ul si verificarea masinii. Masinile din ziua de azi sunt extrem de fiabile, dar o defectiune, chiar daca e o problema minora, in mijlocul unei calatorii lungi poate repede sa devina un cosmar stresant si costisitor. Nu uita sa-ti verifici benzile de rulare ale anvelopei inainte de plecare – neschimbarea anvelopelor la timp poate duce la situatii periculoase.

8. Foloseste benzile de urgenta doar cand este absolut necesar. Aceste benzi sunt prevazute pentru urgente dar nu iti garanteaza siguranta. Camioane si masini zboara pe langa la cativa metri distanta, asadar, unde este posibil si sigur, pune-ti o vesta reflectorizanta, aprinde luminile de avarii si adu-i pe toti in spatele barierei de impact. Daca ai un copil caruia ii este rau sau alte stari, cel mai bine este sa incerci si sa le rezolvi la urmatoarea benzinarie, unde poti parca in siguranta.

9. Verifica-ti anvelopele. Asigurarea ca anvelopele tale sunt in conditii bune de functionare este de asemenea important pentru a avea o calatorie in siguranta si confortabila. Nu verifica doar banda de rulare a calcaturii, ci asigura-te ca anvelopele sunt umflate optim pentru a se potrivi nevoilor unei masini sau unui vehicul cu incarcatura. Daca remorcati o rulota, o remorca sau o barca, va trebui sa va asigurati ca acele anvelope sunt de asemenea in stare de functionare, ca sa nu mai mentionam dubla verificare a mecanismelor de prindere si a sistemelor electrice pentru a avea toate luminile si celelalte elemente cerute in stare de functionare corespunzatoare.

10. Descarca o aplicatie pentru siguranta. Goodyear ofera o aplicatie pentru siguranta ta la drum, conceputa pentru soselele circulate in vacanta in Europa. Aplicatia include sfaturi utile despre legile privind traficul local si regulamentele, precum si un set de fraze uzuale pentru a te ajuta cand te confrunti cu un numar de situatii pe sosea si ai nevoie de asistenta. Aceasta aplicatie este disponibila de descarcat atat pentru platforma iOS cat si pentru Android.

Distribuie acest articol!