Grupul FCA si Ferrari au presedinti noi; Sergio Marchionne a fost inlocuit din cauza problemelor de sanatate
24.07.2018
        
Distribuie acest articol!   

Reuniti de urgenta, zilele trecute, administratorii grupului Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au decis cine ii va lua locul lui Sergio Marchionne, la conducerea executiva a colosului italo-american. Se stie, Marchionne urma sa se retraga din functie in cursul anului 2019, insa acum lucrurile s-au precipitat din cauza unei bruste agravari a starii sale de sanatate.

Inlocuirea lui Marchionne s-a impus in urma complicatiilor intervenite saptamana trecuta, dupa o interventie chirurgicala, ceea ce l-a impiedicat sa isi reia munca. In varsta de 66 de ani, el mai fusese supus unei operatii chirugicale la umarul drept, in cursul lunii iunie.

In cei 14 ani in care s-a aflat in fruntea grupului, managerul italo-canadian a remodelat profund organizatia, reusind redresarea marcii FIAT si incheierea aliantei cu Chrysler, in 2009, apoi separarea activitatii de productie de motoare de mari dimensiuni si de vehicule grele, prin crearea companiei CNH Industrial, in 2011, iar mai apoi, in ianuarie 2016, a realizat separarea bijuteriei Ferrari.

Cel care i-a luat deja locul in fruntea FCA este Mike Manley, care a condus Jeep, dupa 2009. Britanicul in varsta de 54 de ani a reusit sa ridice renumitul producator american de la 337. 000 unitati vandute anual in 2008, la aproape 1,4 millioane in 2017, avand ca target pentru acest an un total de 1,9 millioane.

La Ferrari, atributiunile lui Marchionne vor fi de-acum impartite intre John Elkann, care a preluat functia de presedinte, si Louis Camilleri, care a fost numit administrator delegat. Nascut in 1995 la Alexandria (Egipt), intr-o familie malteza, Camilleri si-a inceput ascensiunea profesionala in 1978, la Philip Morris, iar dupa 2002 a fost presedinte al celebrului producator de tigarete, care de-a lungul timpului a fost foarte legat de Ferrari prin sponsorizarile din motorsport.

In fine, la CNH Industrial, pozitia de presedinte, detinuta pana acum de Marchionne, a fost preluata de britanica Suzanne Wood.

Distribuie acest articol!