Trilogie Jaguar I-Pace - 2. Performante
13.08.2018
        
Distribuie acest articol!   

Dupa declaratiile lui Ian Callum, directorul de design al grupului Jaguar Land Rover, referitoare la provocarile genezei primului automobil electric al firmei, este timpul sa dam cuvantul celor ce au avut ocazia sa testeze I-Pace-ul.

Cronicile extrem de bune dupa lansarea in Portugalia ne fac extrem de optimisti pentru drive testul programat peste cateva zile. La ce te poti astepta de la un automobil cu tractiune integrala, 400 CP si un centru de greutate foarte coborat prin plasarea acumulatorului sub podea, intre cele doua axe?

John McCormick, de la revista Forbes, scrie “Jaguar ridica stacheta pentru EV cu modelul I-Pace. Dupa socul avut cand am condus prima Tesla Model S, ma asteptam ca I-Pace sa fie bun, dar sunt surprins cat de bun este cu adevarat”.

Cronica este un elogiu adus formei, acceleratiei, confortului si capabilitatilor off road, cu toate ca autorul se indoieste ca proprietarii vor merge vreodata cu I-Pace pe genul de drumuri utilizate in timpul testului.

Pretul mai mic decat cel al SUV-ului Tesla, Model X, si avantajul de intrare pe piata inaintea concurentei germane (Audi, Mercedes, BMW, Porsche) promit succesul primului Jaguar electric.

Ceva mai retinut, Daniel Gardner, de la revista australiana online Whichcar, adauga performanta dinamica exceptionala realizata pe circuitul portughez de la Portimao, dar se intreaba daca cele 10 comenzi plasate de clienti, fara sa fi testat I-Pace, sunt un semnal pozitiv pentru vanzarile de masini electrice Jaguar in Australia.

Comentariile jurnalistilor europeni sunt mai nuantate in functie de tara de unde provin, dar peste masura de favorabile.

In cele din urma conteaza vanzarile, iar la acest capitol Jaguar a pasit cu dreptul in competitia electrica, dupa anuntul Waymo (divizia pentru automobile autonome a grupului Google) ca vor achizitiona 20.000 (doua zeci de mii!) de I-Pace in primii doi ani de productie, pentru taximetrie autonoma premium.

Intr-o varianta mai obisnuita, 50 de Jaguar I-Pace cu sofer vor incepe anul acesta naveta intre principalele obiective turistice din Londra si aeroportul Heathrow. Grupul WeKnow are optiunea de a creste flota cu inca 150 de automobile electrice in urmatoarele 12 luni, ridicand totalul la 200.

Asigurand mai mult de 1.000 de calatorii intre Heathrow si centrul orasului in fiecare zi, suntem siguri ca numerosi pasageri vor face cunostinta cu noul model intr-un timp cat se poate de scurt, contribuind la promovarea interesului pentru masini electrice in general si pentru Jaguar I-Pace in special.

VA URMA

db

Distribuie acest articol!