Mercedes-ul universului electric, lansat la Stockholm
04.09.2018
        
Distribuie acest articol!   

Prezentarea primului SUV electric Mercedes la Stockholm, de catre CEO-ul Daimler, Dieter Zetsche, in blugi, camasa alba si sacou sport, a fost gata sa semnalizeze lumii ca cea mai veche firma auto, cu o traditie de peste 130 de ani, este pregatita sa imbratiseze atat tehnologia, cat si nonconformismul din Silicon Valley.

Primul sfert de ora a fost dedicat explicatiei de ce s-a facut prezentarea la Stockholm, in capitala Suediei. Pornind de la arhitectura orasului si accentuand ca atunci cand este foarte frig afara incerci sa faci interioarele cat mai placute, Dieter Zetsche a alunecat elegant spre performantele remarcabile ale Suediei in domeniul energiei regenerabile, atingerea obiectivelor acordului de la Paris, efortul intregii societati spre un mod de viata sustenabil si deciziile politice corecte, care au facilitat ca 9 din 10 locuitori sa utilizeze internetul in mod frecvent. Adaugand ca Suedia este pe locul doi in lume (dupa Corea) in ceea ce priveste inovatiile, masa era asezata pentru sublinierea finala… „asa ca si noul EQC”.

Accentuand ca interiorul EQC este extrem de luminos si utilizeaza materiale naturale calde, fiind extrem de functional, „ca o locuinta suedeza”, Dieter Zetshce a declarat scurt si fara modestie, ca noul Mercedes are „cel mai bun interior din industrie”.

O scurta in incursiune in primele tentative de electrificare la Mercedes, din 1972, au fost arhivate rapid cu afirmatia: „masinile noastre electrice nu au avut succesul muzicii pop suedeze”, care in anii 70 dadea lumii grupul ABBA, dar acum a sosit momentul potrivit”.

Testele la cald din Spania si la frig extrem din nordul Suediei ar trebui sa ne asigure ca EQC este gata sa ne protejeze de toate capriciile vremii, asa cum o face o locuinta suedeza.

Lasandu-ne sa speram la „one more thing”, introdus de Steve Jobs in prezentarile Apple si preluat cu talent de Elon Musk, cand pe langa introducerea Semi a strecurat Roadster 2, Dieter Zetsche a anuntat ca saptamana viitoare ne vom intalni din nou cu vesti importante despre electrificarea microbuzelor Mercedes.

Dupa aproximativ o jumatate de ora, in semiintuneric, pe muzica live interpretata crescendo la pian, s-au strecurat in liniste pe scena doua EQC albe, care au stralucit in lumina reflectoarelor.

Aplauze politicoase si retinute, o alta caracteristica culturala suedeza, probabil mult subestimata de organizatorii evenimentului, au inlocuit frenezia de la prezentarile Tesla (sau Apple), din Silicon Valley.

Usor surprins, Dieter Zetsche a introdus „Mercedes-ul universului electric” publicului prezent si a mai accentuat o data valorile  pe care se bazeaza noul model: siguranta si silentiozitate, adica „pachetul perfect”. Din pacate, dupa 50 de minute transmisiunea in direct s-a intrerupt, fara sa ajunga sa ne trezeasca vreo emotie deosebita, cele doua exemplare fiind extrem de apropiate de prototipurile expuse la saloanele auto din ultima perioada.

Noi le dorim mult succes, spre binele tuturor electromobilistilor din lume!

db

Distribuie acest articol!