EXPERIENTE ELECTROMOBILISTICE: O saptamana de toamna cu Hyundai Ioniq
10.10.2018
        
Distribuie acest articol!   

Asa cum am promis la inceputul etapei a II-a a proiectului 24auto.ro/electromobilitate, va tinem la curent cu experientele personale ale celor ce au testat automobile electrice in cadrul proiectului nostru si nu numai. Dupa un reusit articol scris despre prima intalnire cu Kia Soul electric, Mircea Adam a castigat „premiul cel mare”, o saptamana cu Hyundai Ioniq.

Redam mai jos, integral, textul semnat de Mircea, amintind ca autorii articolelor publicate in cadrul proiectului 24auto.ro/electromobilitate nu sunt jurnalisti de specialitate si ca intentia noastra nu este sa concuram profesionistii, echipati cu aparatura sofisticata de masura, a caror review-uri pot fi citite in media sociala si in revistele de specialitate. Scopul nostru este sa transmitem unui numar cat mai mare de cititori,  opinii individuale despre experienta conducerii unui automobil electric in viata de zi cu zi, cu toate avantajele si dezavantajele din actuala faza de dezvoltare a tractiunii electrice rutiere, cu o privire increzatoare spre viitor. Asadar, sa-i dam cuvantul lui Mircea…

IONIQ FALL

Vreau sa multumesc din start echipei 24auto/electromobilitate pentru sansa unica de a trai o saptamana electrica pe plaiul nostru mioritic. 

Scriu aceste randuri cu mare entuziasm in aceasta toamna (en. „fall”) pentru ca am incarcat nu numai masina cu energie, ci si pe mine. Aceasta energie vreau sa ti-o transmit si tie, cititorule, in randurile ce urmeaza.

::: Despre Masina :::
::: EXTERIOR :::

::: INTERIOR :::

  • In cateva cuvinte: calitativ, foarte bine izolat fonic, util, placut!
  • lipsa unui joystick sau schimbator, concomitent cu display-ul generos pe mijloc, te face sa te simti intr-o nava spatiala;
  • un mic dezavantaj il reprezinta luneta din spate: vizibilitate redusa, dar compenseaza oglinzile laterale generoase si pentru mersul inapoi, camera video din spate este foarte folositoare, calitativa.

::: Cum este sa conduci o masina electrica :::

Terapeutic, Lin, Senzational.

  • 3 moduri de condus: ECO, NORMAL, SPORT: disponibile la apasarea unui buton;
  • 3 nivele de franare regenerativa: adica o poti conduce dintr-o pedala in trafic intens.
::: Cum este sa traiesti cu o masina electrica? :::
  • Daca esti un pic disciplinat: foarte usorplugshare este cel mai bun prieten al tau;
  • Daca stai intr-o suburbie: vis – o incarci de acasa peste noapte si dimineata o ai la 100%;
  • In cazul meu: „Fit for purpose, fit for use” – vezi mai jos de ce.
::: Cele 7 zile :::

In primele doua zile am efectuat preponderent drumuri in oras spre job in zona mall-ului. Am mai mers pe la cumparaturi, prieteni etc. A trebuit sa ma deplasez si extraurban putin, in zona Sag – Peciu.

In acest interval, am incercat sa ma adaptez la masina si sa o inteleg mai bine: in special cum as putea sa o conduc mai economic, in ciuda faptului ca de multe ori simteam nevoia sa ma joc cu cei 120 caluti disponibili. Masina s-a integrat atat de bine cu stilul meu (al nostru) de viata si condus, incat am si poreclit-o: „Ionica” (gen. feminin, accent pe al doilea „i” ).

In restul perioadei mi-am luat un scurt concediu si am efectuat drumuri mai lungi, in afara orasului. Am incercat sa ating diferite localitati de interes (alese la intamplare) cu scopul de a ma bucura:

  • de peisajele tomnatice,
  • de a savura o cafea la o terasa,
  • de a face poze si filmari,
  • de pura placere de a conduce o masina electrica.

Am uitat de „range anxiety” si de problemele cotidiene. Cu alte cuvinte, am evadat cu masina electrica. Urmeaza si un filmulet al acestei saptamani… este „work in progress”.

::: CIFRE :::

Temperatura
Este plin Youtube-ul cu videoclipuri cu oameni care testeaza aceasta masina si o duc pana la limita autonomiei, in diferite intervale de temperatura. Eu nu am avut in scop acest lucru, dar mai jos se poate vedea distributia temperaturii in intervalul 30 septembrie – 7 octombrie.

Nu m-au afectat cu nimic fluctuatiile de temperatura de la inceputul lunii octombrie.

Kilometraj – Raza de acoperire

In cele 7 zile, am parcurs in total 910 kilometri:

Raza safe de utilizare a masinii din Giroc (de pe plugshare.com) :

*safe = Safe zone de 200 km. Adica pana unde poti sa ajungi cu ea pana la urmatoarea incarcare. Vezi kilometrii disponibili la un condus decent mai jos – Sunt mai multi !

Legenda:– portocaliu = Fast charging, superchargere.– verde = Normal (portable sau station) – albastru = Home charger (only portable)

kWh – Stil de Condus

Zilele semnificative sunt: 3 si 5 octombrie – am reusit un consum sub 11 kWh.

Incarcarile efectuate

Dupa cum se observa, am incarcat masina de acasa: mi-a fost la indemana cu o priza exterioara.

Un lucru important de punctat este ca masina te recompenseaza in kilometri mai multi, daca ai un stil de condus ECO. Daca o lasi sa se incarce peste noapte acasa, a doua zi iti va raporta cati kilometri poti parcurge in functie de consumul din ziua precedenta.

Mai precis, la un consum de 10,6 kWh din ziua precedenta, rezulta o autonomie estimata de 241 de kilometri, a doua zi dimineata !

::: Cool Features :::

  • Lane assist: foarte fain la drum lung. Masina te incadreaza singura in banda si se asigura ca ramai centrat corespunzator, poate conduce singura 5 secunde daca iei mana de pe volan. Te „cearta” daca ai depasit banda fara sa semnalizezi. M-am trezit ca ziceam cu voce tare de cateva ori: „Da, draga.. stiu” . Pe langa faptul ca m-a certat masina, m-a certat si prietena mea: „Auzi, nu crezi ca ii zici draga cam des?!”
  • VESS: fiind total silentioasa, masina genereaza totusi un sunet artificial de prezenta pentru pietoni si biciclisti. Romanii nu prea sunt obisnuiti inca cu acest sunet, asa ca trebuie sa fii antent !
  • Collision detection: nenumarate au fost momentele in care cineva mi-a taiat calea sau a pus o frana brusca – masina te avertizeaza din timp si va emite un semnal sonor puternic. Vei pune garantat piciorul pe frana, mai ales daca nu erai 100% cu ochii la drum.
  • Meniu customizabil: ai ce butona, nu te plictisesti. De exemplu, modurile „ECO”, „NORMAL” si „SPORT” sunt editabile.

::: Concluzii :::

  • Ioniq , pardon.. „Ionica” adora orasul si suburbia: e teritoriul ei.
  • Condusul ei este un zambet constant.
  • Pe langa faptul ca salveaza bani, personal, cred ca aceasta masina salveaza si TIMP (daca stai la casa).
  • Indemnul meu ar fi sa iei actiune. Testeaza si tu o masina electrica – fa-ti propria impresie!

Programul https://24auto.ro/electromobilitate/ iti ofera aceasta sansa.

  • A, daca ma gandesc mai bine.. cred ca articolul trebuia sa se numeasca:
IONIQ: FALL IN LOVE.
Mircea Adam

Distribuie acest articol!