Urmarea a unui tweet din luna august, prin care Elon Musk anunta intentia de privatizare a firmei si faptul ca ar avea asigurata finantarea la nivelul unui pret de 420 de dolari pe actiune, a fost o crestere brusca a valoarii actiunilor Tesla.
Dupa cateva zile, cand a reiesit ca finantarea nu prea era asigurata si mai ales faptul ca membrii Consiliului de Admnistratie nu au fost consultati in prealabil, SEC (Securities and Exchange Comission), comisia gurvenamentala care supravegheaza ca firmele cotate la bursa sa respecte regulile impuse tranzacatiilor cu bani publici, a intentat un proces firmei Tesla si lui Elon Musk. La fel au facut unii actionari, afirmand ca tweet-ul despre privatizare a fost o incercare de manipulare a pietii.
Episodul s-a incheiat prin negocieri, pe baza carora firma Tesla si Elon Musk au fost amendati cu cate 20 de milioane de dolari si l-au obligat pe Musk sa cedeze rolul de presedinte al Consiliului de Admnistratie, pentru o perioada de trei ani.
Dincolo de abilitatea cu care Musk a folosit episodul pentru si mai multa publicitate, declarand ca amenda „s-a meritat” si ca renunta la toate titlurile, devenind „nimeni” la Tesla, ramane insa realitatea dura a cifrelor, responsabilitatea fata de investitiile actionarilor si nevoia de a echilibra puterea de a lua decizii pe baza de impulsuri de moment. Nu trebuie uitat ca valoarea firmei Tesla pe bursa este mai mare decat cea a celor trei mari firme auto de traditie americane GM, Ford si FCA (fostul Chrysler).
Anuntul ca Robyn Denholm a fost numita presedinte a Consiliului de Administratie Tesla, vine ca o clarificare mult asteptata, dupa saptamani de speculatii, despre cine ar putea ocupa acest important post pentru viitorul firmei ce a adus electrificarea din nou in prim plan.
Pe pagina Tesla dedicata investitorilor, doamna Robyn M. Denholm este prezentata (la ora redactarii acestei stiri) ca expert financiar, director independent, presedintele comitetului de audit si membru al comitetului de compensatii (echipa care aproba salariile si beneficiile conducerii executive), rol indeplinit incepand din august 2014.
Doamna Denholm (profil LinkedIn) a acumulat experienta executiva in roluri de conducere financiara cu Toyota Australia, firma de consultanta Arthur Andersen, Sun Microsystems si a urcat in ierarhia firmei Juniper Networks, in perioada 2007-2016, pana la pozitia de vicepresedinte executiv. Din ianuarie 2017, Robyn Denholm a fost COO (chief operarting officer) al firmei de telecomunicatii australiene Telstra, rol la care va renunta la sase luni dupa numirea de astazi, ca presedinte al Consiliului de Administratie Tesla.
db