Test drive electric numarul 100 cu Hyundai Ioniq!
06.12.2018
        
Distribuie acest articol!   

In registrul probelor de drum (test drive-uri) efectuate in cadrul proiectului de educare electromobilistica initiat de 24auto.ro in colaborare cu partenerii Casa Auto TimisoaraPorsib Sibiu si Inspiroline, am ajuns la primul prag de maturitate: cel cu numarul 100!

Incepand din 21 septembrie, cand am receptionat cu bucurie primul automobil de incercari din mini-flota noastra electrica, de la reprezentanta Hyundai Timisoara, si pana in prima zi din decembrie, am inregistrat 99 de teste efectuate cu diferiti conducatori amatori, majoritatea la prima intalnire cu un automobil electric.

Am consemnat cu grija opiniile, sugestiile, obiectiile si chiar entuziasmul unora si am incercat sa cuantificam cat mai obiectiv ce inseamna astazi viata de zi cu zi cu un automobil electric in Romania, cu bune si cu rele.

Trecerea de la exprimarea consumului mediu de combustibil in litri/100 km la cel de energie electrica in kWh/100 km a fost dificila si de un timp am inceput sa vorbim de costul pentru a parcurge 100 km sau cat de mare este „gaura” facuta in buzunarul fiecaruia, aspect foarte repede inteles de toata lumea.

Pentru cel de al 100-lea test drive ne-am propus ceva mai deosebit decat naveta zilnica din Timisoara sau Sibiu si chiar mai special decat deplasarea pe autostrada partial finalizata intre Sibiu si Timisoara. Obiectivul a fost de a parcurge distanta de la Sibiu la Brasov si retur cu trei persoane, in conditii de confort optim, intr-o zi cu temperaturi scazute.

Stiam din experientele altora si ale noastre ca frigul afecteaza autonomia si mai stiam ca utilizarea incalzirii si ventilatiei va consuma electroni pretiosi stocati in micul acumulator (28 kWh) cu care este echipat Ioniq-ul. Dar voiam sa masuram cat mai exact cat de mare este impactul, sa cuantificam si sa comunicam obiectiv valorile reale inregistrate in conditii de inceput de iarna, pe drumuri reale, in conditii cat se poate de normale, pentru a evita sperantele desarte despre autonomie generate de  “visele” comunicate de normele NEDC si chiar WLTP.

Sursa: Plugshare

Cu siguranta unei posibilitati de incarcare la Fagaras, aproximativ la jumatatea drumului, am pornit la drum cu acumulatorul incarcat 100% si o autonomie teoretica de 199 km, calculata pe baza consumului mediu din ziua precendenta. Distanta intre Porsib Sibiu si statia rapida de incarcare de la Kaufland Brasov fiind de 149 km, indica o rezerva teoretica intre autonomia indicata la bord si distanta reala de 50 km (33%), care ne-a indreptatit sa reglam caldura la 22.5 grade Celsius si ventilatorul pe treapta a 4-a.

Foto Porsib

Chiar daca afara erau -10 grade Celsius, masina preincalzita in timpul incarcarii peste noapte, de la priza de 220 V, ne-a intampinat cu bucuria unui drum lung, dupa numeroasele segmente de circulatie in oras, cu accelerari si franari multiple, in stil caracteristic aglomeratiilor urbane.

In aproximativ o ora am ajuns la Fagaras, cu intentia unei pauze de vizitare a cetatii, timp in care Ioniq-ul urma sa fie incarcat cu energia necesara continuarii drumului pana la destinatia finala. Din pacate, prizele de incarcare la 220 V erau cu mult prea lente pentru o pauza scurta pe drum, asa ca am decis sa continuam drumul spre Brasov, economisind de data aceasta cat mai multa energie, fiindca acumulatorul indica o rezerva de 40%.

Sursa: google maps

Probabil ca am subestimat intr-o oarecare masura impactul diferentei de altitudine intre Sibiu si Brasov, asa ca circulatia cu o rezerva de energie de 40%, teoretic suficienta pentru parcurgerea celei de a doua jumatati a drumului, a fost destul de stresanta. Cine nu a trecut prin “range anxiety”, sau teama de a nu ajunge la destinatie cu un automobil electric, este bine sfatuit sa nu incerce vreodata. Nu este o placere!

Noi am ajuns la statia de incarcare de la Kaufland cu o rezerva de 3% si intr-o jumatate de ora, pana am facut cateva cumparaturi, acumulatorul s-a incarcat la 94%, maximul posibil de la statia rapida de 50 kW.

Dupa o vizita in pitorescul centru istoric, intoarcerea de la Brasov a fost mai racoroasa, fiindca am ales din start sa utilizam incalzirea din scaune si sa economisim energia necesara ventilatiei. Precautiile noastre s-au dovedit a fi binevenite, in conditiile in care nu exista o alta statie rapida de incarcare intre Brasov si Sibiu.

In plus, la intoarcere am coborat mai mult decat am urcat, prin urmare sistemul regenerativ a recuperat o parte din energia electrica consumata pe urcari si am ajuns la destinatie cu o rezerva de energie de 18%.

Diferenta intre consumul de 97% din energia acumulatorului la dus (27 kWh), fata de 76% la intors (23 kWh), ne-a invatat cateva lectii bune despre circulatia iarna pe distante lungi cu un automobil electric.

Lectia 1: verifica daca statiile de pe parcurs functioneaza si corespund scopului.

Sursa: plugshare

 

 

 

NOTA: daca folositi Plug Share este util sa dati “click” pe imaginea statiei, pentru a afla detalii tehnice si opinii de la utilizatori.

In cazul nostru, ultimul utilizator cu un BMW i3 care a folosit priza de la Cetatea Fagarasului si a impartasit experienta cu „comunitatea elmob”, a scris un mesaj de avertisment pentru confratii electromobilisiti in 22 septembrie: “Incet dar sigur :-)”

 

 

 

 

 

Lectia 2: atentie la diferenta de nivel intre start si sosire, fiindca poate avea un impact considerabil asupra consumului.

Lectia 3: intr-o zi rece, functiile auxiliare de incalzire, ventilatie si dezghetare pot absorbi pana la 50% in plus din energia necesara deplasarii.

In concluzie, drumurile de iarna pe distante mai lungi cu un automobil electric pot fi “mai racoaroase” si trebuie planificate cu grija, dar raman fara concurenta la buzunar.

Foto Porsib

Pentru cei 305 km parcursi in cadrul acestui test drive, Ioniq-ul indica un consum mediu de 16,1 kWh / 100 km. Utilizand aproape 50 kWh energie electrica pentru o deplasare in trei, reprezinta o cheltuiala de 31 lei (la pretul de 0,636 lei / kWh facturat la Porsib). Daca luam in considerare ca incarcarea la Kaufland inca este gratuita, excursia la Brasov pentru trei persoane ne-a costat mai putin de 15 lei… si ceva emotii…

db & echipa Porsib Sibiu

 

Experiente electromobilistice:

In masura in care aveti experienta cu circulatia iarna in Romania sau in tarile nordice cu automobile electrice, va invitam sa impartasiti comunitatii noastre de electromobilisti pasionati sfaturile cele mai bune.

Va multumim pentru colaborare!

Distribuie acest articol!