McLaren MCLE, un concept spectaculos pentru Formula 1 din... 2050
26.01.2019
        
Distribuie acest articol!   

Motorizare electrica, inteligenta artificiala, aerodinamica activa… Toate acestea se regasesc la MCLE, un concept incredibil, prezentat de McLaren, ca o viziune a echipei, pentru Formula 1 din 2050.

Cum va arata Formula 1 in 2050? Intr-o lume in care automobilul evolueaza foarte repede, McLaren si-a pus aceasta intrebarea si tot ea a dat si raspunsul, prin conceptul MCL Extreme sau MCLE, o masina electrica dotata cu inteligenta artificiala avansata.

MCLE ar putea atinge viteza de 500 km/h, dotat cu un motor electric de mici dimensiuni si baterii flexibile, ajustate caroseriei. Pentru incarcare, McLaren a imaginat un sistem prin inductie, integrat in pista, in zona de pit-stop. Aceasta e-statie inteligenta ar urma sa fie folosita pentru incarcarea bateriei, iar pilotul va fi cel care va decide intreaga strategie a cursei. O trecere mai lenta ar permite incarcarea cu mai multa energie si ar echivala cu doua opriri scurte. Pe pista, un modul integrat ar putea permite pilotului sa „fure” energie de la un alt concurent.

„Momentan este dificil sa precizam daca va fi posibil ca in 2050 bateria unei masinii sa fie incarcata 100% la un Grand Prix, intr-un timp mai scurt decat un tur actual de la Monaco pentru calificari”, explica Stephan Lambert, responsabil diviziei de motoare electrice de la McLaren Applied Technologies. „Dar avem in vedere o incarcare a bateriei cu 10% sau 50% in 10, 30 de secunde”.

Inteligenta artificiala ar avea forma unui copilot si ar inlocui inginerul de pista al pilotului. Sistemul ar putea masura emotiile si starea de spirit a pilotului si i-ar transmite informatii pe viziera de la casca. Copilotul artificial ar regla si circulatia sanguina a pilotului, care ar putea, in aceste conditii, sa suporte forte G mult mai importante.

„In viitor ne dorim sa ajungem la un nivel in care vom putea inlocui ingeniozitatea umana cu un algoritm”, spune Karl Surmacz, responsabilul diviziei stiintifice de la McLaren Applied Technologies. „Inteligenta artificiala va fi capabila sa inteleaga preferintele si deciziile umane si va avea expertiza si instinctul nostru. Procesul nostru creativ si rezultatele sale vor putea fi codate intr-un algoritm care va permite inteligentei artificiale sa ia decizii coerente, la fel ca cele umane”.

Inteligenta artificiala poate fi deconectata, cu scopul de a da pilotului putere de decizie completa in anumite momente ale cursei.

Aerodinamica ar putea fi foarte diferita la McLaren MCLE. Ar urma sa fie activa, ceea ce inseamna ca eleroanele isi schimba pozitia in functie de viteza, frana sau acceleratie. In prezent, pilotii de Formula 1 folosesc sistemul DRS, un element mobil la eleronul spate, pentru un surplus de viteza si pentru a depasi o alta masina, insa sistemul McLaren merge mai departe: aripile s-ar putea desface si retrage, precum branhiile unui rechin.

Cockpitul are o cupola transparenta, iar emotiile pilotului ar putea schimba culoarea pneurilor. Acestea ar fi realizate dintr-un material special, care s-ar putea repara in mod automat, in urma unei pene de cauciuc.

McLaren se gandeste si la un circuit al viitorului. Virajele ar trebui sa fie inclinate, pentru a permite pilotilor sa le atace cu viteze superioare celor din prezent. Tot pentru spectaculozitate, unele parti ale pistei ar putea fi acoperite cu sticla, pentru ca pilotii sa fie vazuti evoluand si pe portiuni subterane ale circuitului.

Distribuie acest articol!