Autoritatile germane subliniaza importanta productiei de acumulatori de tractiune

27 martie 2019O serie de vesti bune din lumea auto ne determina sa credem ca mobilitatea electrica este pe cale sa fie inteleasa, dincolo de o viitoare lume mai “tacuta” si mai curata in marile orase, ca o oportunitate profitabila de lansare a unor noi domenii de afaceri si ca generator de locuri de munca.

Dupa o lunga perioada de timp in care electrificarea a fost hulita ca o amenintare pentru industria auto germana sau chiar un complot din exterior de a o distruge, ministrul economiei Peter Altmeier atrage atentia ca productia celor mai buni acumulatori de tractiune in Europa ar putea fi un generator de locuri de munca. Este o oportunitate de neutralizare a amenintarii cu somajul masiv generat de electrificare in industria componentelor pentru motoare cu ardere interna, transmisii si accesorii.

Initiativa vine foarte tarziu si este regretabil ca nu a fost lansata in paralel pionieratul BMW, in timpul programelor electrice i3 si i8 sau ca suport la efortul firmei Bosch, care a achizitionat firme startup din domeniu, doar pentru a le vinde cativa ani mai tarziu, cand investitia devenise prea riscanta, chiar si pentru cel mai mare furnizor de componente auto global.

Intarzierea europeana in domeniul acumulatorilor de tractiune rutiera a facilitat penetrarea furnizorilor din Asia (China, Corea si Japonia), care au construit unitati de productie in Polonia, Ungaria si mai nou Germania (CATL), generand o dependenta periculoasa pentru firmele europene, pornite cu greu pe calea electrificarii.

Actuala initiativa de a crea un consortiu European, dedicat cercatarii si industrializarii acumulatorilor de tractiune si fondurile alocate, pentru a reduce presiunea costurilor preluate de participanti, sunt un pas important in directia buna.

db