Volkswagen investeste in cea mai mare fabrica de baterii litiu-ion din Europa
21.06.2019
        
Distribuie acest articol!   

Northvolt, compania care detine fabrica de baterii cu acelasi nume, a dezvaluit ca a adunat un capital in valoare de un miliard de dolari pentru a infiinta unitatea de baterii din Skelleftea, Suedia, si intentioneaza, de asemenea, sa construiasca o a doua fabrica mare in Saxonia Inferioara, Germania.

„Reprezinta nu doar o piatra de hotar pentru Northvolt, ci si un moment cheie pentru Europa, care arata in mod clar ca suntem gata sa concuram in urmatorul val de electrificare si ca vom face acest lucru utilizand celulele de baterii care au cea mai mica amprenta de CO2 posibila”, a declarat co-fondatorul si directorul executiv al Northvolt, Peter Carlsson.

Constructia la sediul suedez va incepe in luna august, iar productia de baterii la scara larga urmeaza sa inceapa in 2021. Fabrica va avea initial o capacitate de productie de celule de baterii litiu-ion de 16 GWh. Pentru a pune acest lucru in perspectiva, Gigafactory 1 a Tesla avea o capacitate de aproximativ 20 GWh pe parcursul anului 2018 si va creste in urmatorii ani. Fabrica Northvolt va fi extinsa la cel putin 32 GWh.

”Volkswagen pune bazele tuturor nivelelor pentru implementarea cu succes a strategiei sale de electrificare”, a anuntat Stefan Sommer, membru al Consiliului de Administratie al Volkswagen AG, responsabil cu achizitiile publice. „Cu Northvolt am gasit un partener european ale carui procese de productie de celule de baterii si tehnologii durabile, optimizate pentru CO2 ne vor permite sa avansam productia de celule aici in Germania. Premisa pentru aceasta este, desigur, crearea cadrului politic”.

Fabrica germana mentionata mai sus se va constitui in urma unei asocieri 50/50 dintre Volkswagen si Northvolt si va incepe sa produca celule de baterii pentru Volkswagen, incepand cu sfarsitul anului 2023 sau inceputul anului 2024.

Distribuie acest articol!