Bentley EXP 100 GT, o viziune asupra viitorului electromobilitatii de lux
13.07.2019
        
Distribuie acest articol!   

Autonom, cu propulsie pur electrica si dotat cu un calandru alcatuit din… 6.000 de LED-uri, Bentley EXP 100 GT este un cadou simbolic, pe care producatorul englez si l-a facut cu ocazia centenarului. Conceptul anunta cum va arata un Grand Tourer, produs la Crewe, in 2035.

Daca aveati indoieli in privinta inteligentei artificiale si a mobilitatii electrice, iata o noua dovada care demonstreaza contrariul. Bentley a prezentat recent, in fieful sau din Crewe, modelul EXP 100 GT. Asa cum indica si numele, este vorba de un vehicul experimental, care sarbatoreste cei 100 de ani ai marcii si prefigureaza noul GT (Grand Tourer) care ar urma sa isi faca aparitia in 2035.

La prima vedere, EXP 100 GT retine atentia prin imensul caladru format din 6.000 de LED-uri. Grand Tourer-ul impune deopotriva prin dimensiunile sale: 5,80 m lungime si 2,4 m latime. Si totusi, Bentley anunta ca greutatea este mai degraba una normala, avand in vedere talia si bateriile masinii: 1.900 kg. Este chiar rezonabila, desi vorbim despre un concept, aceasta greutate redusa datorandu-se in special utilizarii fibrei de carbon, mai ales la caroserie.

Interiorul, dominat de piele si lemn, este marcat de prezenta unui asistent personal comandat printr-un buton de cristal. Asadar, ambianta interioara poate fi schimbata si se poate opta intre modurile „Cocoon” si „Enhance”, prin intermediul realitatii virtuale.

EXP 100 GT este autonom si electric. Are cuplul maxim de 1500 Nm si autonomia de 700 km. Puterea este suficienta pentru a catapulta EXP 100 GT la 100 km/h in 2,5 secunde, adica echivalentul unui Bugatti Chiron.

Bineinteles ca, fiind vorba despre un concept, Bentley poate sa umfle putin cifrele, fara sa aiba nevoie de omologare. Conform fisei oficiale, bateriile s-ar incarca pana la 80% in doar 15 minute, in modul rapid.

Bentley EXP 100 GT este un concept unicat care prefigureaza un model al viitorului, dupa cum anunta producatorul. Totusi, prezenta bateriilor pe acest nou concept lasa sa se intrevada o solutie tehnica pe care constructorul la Crewe o va aplica intr-un viitor apropiat.

Distribuie acest articol!