Tesla lanseaza propriul program de asigurare
29.08.2019
        
Distribuie acest articol!   

Ca si cand nu ar fi fost un factor perturbator suficient de deranjant pentru numeroase industrii bine asezate pe fundatii vechi de peste o suta de ani, Tesla isi anunta clientii ca va lansa propriul program de asigurari, cu 20% pana la 30% mai ieftin decat ofertele actuale.

Primite cu bucurie, deocamdata de clientii din California, asigurarile se vor extinde treptat si in alte state americane. Concret, in cazul nostru, asigurarea pentru Model 3 utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate este cu 30% mai scumpa decat pentru Volvo V60 in Michigan, iar pentru cartea verde europeana agentul german a adaugat o suprataxa de 25%, pe motiv ca Tesla Model 3 LR, RWD ar fi o masina „sport”.

Privind la istoria antreprenoriala a lui Elon Musk, este remarcabil cate industrii mari si mici a deranjat sau demolat prin initiativele sale. Incepand cu localizarea unor firme pe harti digitale (cine isi mai aduce astazi aminte de „pagini aurii”, cand avem google maps la indemana?), trecand apoi la facilitarea platilor directe intre persoane fizice, ocolind taxele sistemului bancar, cu Paypal, revolutia Tesla si mai ales Space X, Musk nu ezita sa puna acum tinta pe asigurari, chiar daca deocamdata doar pentru a oferi polite mai avantajoase propriilor clienti de automobile electrice.

Privind mai in detaliu la modelul de afacere Tesla, este evident cate „reguli” ale industriei auto au fost deja incalcate:

  • integrare maxima in proiectare si productie si utilizarea cat mai redusa a furnizorilor pentru componentele esentiale unui automobil electric: acumulatorul, motorul si electronica de control.
  • in productie gradul (prea) inalt de robotizare a dus initial la intarzieri cu atingerea cadentei planificate pentru Model 3, dar in prezent fabrica din Fremont reuseste sa mentina ritmul de peste 6.000 unitati pe saptamana.
  • vanzarea si distributia directa, evitand veriga intermediara a dealerilor.
  • service-ul preventiv online si programarea interventiei la domiciliul clientului.
  • reciclarea acumulatorilor, ca sursa de materie prima pentru productia celor noi in fabrica din Reno, Nevada.

Din punct de vedere al clientilor, experienta Tesla are cateva aspecte la fel de inovatoare, care ridica satisfactia la un nou nivel:

  • comanda, avansul, configurarea si achitarea online, la orice ora convenabila pentru cumparator
  • livrarea la domiciliu
  • incarcarea rapida si achitarea directa, din contul personal Tesla, in reteaua SuperCharger
  • actualizarea periodica a software-ului

… si incepand din 28 august 2019, propria asigurare, la preturi mai avantajoase, fiindca Tesla are control asupra regimului de exploatare al fiecarui automobil vandut. Cunoasterea detaliilor despre stilul de conducere, traseele parcurse si factorii de risc, fac posibila pentru Tesla o evaluare cu mult mai precisa a riscului de asigurare pentru fiecare client in parte.

Astept cu nerabdare extinderea programului in Michigan, ca sa pot spune „good bye” asiguratorului care taxeaza o Tesla Model 3 cu 30% mai mult decat celalalt automobil al familiei, desi in 20 de ani nu am solicitat nici macar o singura data o dauna.

db

Testul integral al mesajului Tesla referitor la programul de asigurari:

Starting today, we’re launching Tesla Insurance, a competitively priced insurance offering designed to provide Tesla owners with up to 20% lower rates, and in some cases as much as 30%. Tesla Insurance offers comprehensive coverage and claims management to support our customers in California, and it will expand to additional U.S. states in the future.

Because Tesla knows its vehicles best, Tesla Insurance is able to leverage the advanced technology, safety, and serviceability of our cars to provide insurance at a lower cost. This pricing reflects the benefits of Tesla’s active safety and advanced driver assistance features that come standard on all new Tesla vehicles.

Tesla owners in California can purchase a policy in as little as one minute via tesla.com/insurance. For new vehicle orders, customers can request a quote prior to delivery once a VIN has been assigned to their Tesla Account.

Tesla Insurance offers a convenient monthly payment with no hidden fees or charges. Customers may cancel or change their Tesla Insurance policy at any time.

Distribuie acest articol!