Enel X participă la proiectul de instalare a unor stații de electrice de încărcare în Italia, Spania și România
10.03.2020
        
Distribuie acest articol!   

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, a contribuit la obținerea unei finanțări complete pentru proiectul AMBRA-Electrify Europe (AMBRA-E), care prevede instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice (EV) în Italia, Spania și România. Proiectul este co-finanțat de Agenția Executivă pentru Inovații și Rețele (INEA) a Comisiei Europene, prin programul Connecting Europe Facility, și Banca Europeană de Investiții (BEI), precum și de Enel X, prin resurse proprii.

Proiectul AMBRA-E, coordonat de Enel X și implementat de subsidiarele sale din Italia, Spania și România, prevede instalarea a peste 3.000 de stații de încărcare a vehiculelor electrice, în special de-a lungul a șapte coridoare de rețea transeuropeană de transport (TEN-T), care includ principalele drumuri de legătură dintre nodurile urbane și de-a lungul unor drumuri principale, și care va fi finalizată până în 2022. Stațiile de încărcare vor deveni parte a rețelei publice de infrastructură de încărcare a Enel X în Italia, Spania și România, și vor include modelele Quick (până la 22 kW AC), Fast (până la 50 kW DC fiecare) și Ultra-Fast (până la 350 kW DC fiecare).

Întreaga rețea va fi accesibilă pentru utilizatorii înregistrați prin aplicația Enel X Juice Pass, precum și prin intermediul partenerilor de interoperabilitate ai Enel X, în timp ce utilizatorii neînregistrați vor efectua plăți ad hoc. Proiectul AMBRA-E își propune să reducă timpii de încărcare necesari călătoriilor pe distanțe lungi în Italia, Spania și România, în vederea consolidării mobilității electrice transfrontaliere.

Comisia Europeană a selectat proiectul AMBRA-E în 2017 în CEF Blending Call, care combină diferite instrumente de finanțare, cu scopul de a maximiza implicarea și capitalul în favoarea inițiativelor de transport curat care minimizează dependența de petrol și atenuează impactul transportului asupra mediului. Proiectul prevede o investiție totală de 70,75 de milioane de euro, a cărei finanțare include 14,15 milioane de euro dintr-o finanțare acordată de Comisia Europeană prin INEA, care a dat startul instalării de puncte de încărcare standardizate accesibile tuturor utilizatorilor de vehicule electrice, cu scopul de a reduce diferența de adoptare a tehnologiei de mobilitate electrică în statele membre ale UE. În plus, o parte din împrumutul de 115 milioane de euro semnat cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în 2018 pentru instalarea a până la 14.000 de puncte de încărcare publice în toată Italia până în 2022 va fi angajată prin intermediul acestui proiect.

Sursa: comunicat de presă Enel X

Distribuie acest articol!