La 70 de ani de la înființare, SEAT inaugurează capitolul electric
11.05.2020
        
Distribuie acest articol!   

9 mai 1950. Spania cu 93% și FIAT cu 7% decid să lanseze împreună primul producător auto local, denumit Sociedad de Atomoviles de Turismo S.A. pe scurt SEAT, cu o fabrică în parcul industrial de lângă Barcelona.

Pornit la drum ca un proiect de prestigiu al dictatorului Franco, istoria SEAT, la fel ca cea Volkswagen sau Dacia, este legată de ambiția politică a conducătorilor vremii de a motoriza spaniolii, germanii sau românii.

Dupa 3 ani, timp în care o serie de furnizori au construit unități de producție în apropiere, în 5 iunie 1953 fabrica de la Barcelona a fost inaugurată și asamblarea primului model, denumit SEAT 1400, a demarat în noiembrie, cu o cadență de 5 exemplare pe zi.

1956 a fost primul an cu o producție mai mare de 10.000 de unitati, iar în 1957 s-a lansat SEAT 600, varianta spaniola a celebrului FIAT 600, care a devenit simbolul mobilității spaniole.

Viitorul electric

SEAT el-Born

În viitorul apropiat, SEAT va lansa modelul 100% electric el-Born, bazat pe platforma MEB, și variante hibrid plug-in pentru Tarraco și Leon și două modele plug-in de performanță, Cupra Formentor și Cupra Leon.

Citiți mai multe detalii despre istoria primilor 70 de ani și viitoarele modele electrice ale producatorului spaniol, integrat în Grupul Volkswagen, pe blogul dedicat mobilității electrice: www.electromobilitate.com

Distribuie acest articol!