Producătorii auto insistă pentru dezvoltarea accelerată a unei rețele europene de stații de reîncărcare pentru automobilele electrice
14.06.2020
        
Distribuie acest articol!   

Producătorii de automobile și furnizorii de energie electrică din Europa, prin vocea Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), respectiv a asociației sectoriale Eurelectric, solicită autorităților europene să acționeze mai hotărât în ceea ce privește dezvoltarea rețelelor de stații de reîncărcare a automobilelor electrice.

Specialiștii din sector susțin că Uniunea Europeană este în prezent mult prea timidă în privința implementării stațiilor de încărcare în teritoriu, fără de care publicul nu poate fi încurajat să treacă la trasportul cu emisii zero.

„Ne forțați să revoluționăm industria, dar pentru aceasta trebuie să vă faceți partea dumneavoastră de muncă” – acesta este, în esență, mesajul transmis zilele trecute, de producătorii de automobile către autoritățile europene, pe tema eforturilor necesare pentru electrificarea masivă a transportului auto. ACEA face trimitere la faptul că obiectivele actuale la nivel continental sunt dictate de Directiva privind Infrastructura de Combustibil Alternativ (AFID), concepută în 2014 și ale cărei prevederi au devenit, între timp, subdimensionate.

”Conform calculelor Comisiei, necesarul de puncte publice de reîncărcare va fi, până în 2030, de aproximativ 2,8 milioane, adică de aproximativ 15 ori mai multe decât cele disponibile în prezent, în Uniunea Europeană”, susține ACEA și Eurelectric.

”Trebuie să acționăm rapid pentru dezvoltarea infrastructurii, pentru a conferi consumatorilor încredere în achiziționarea unui vehicul electric și a asigura astfel reînnoirea parcului auto într-o manieră ecologică”, susține Eric-Mark Huitema, director general ACEA.

Apelul vine într-un moment în care automobilele cu propulsie electrică și hibrid plug-in și-au mărit cota de piață la 6,8% la nivel european, în primul trimestru, față de 2,5%, cât era anul trecut în același interval. Mesajul ACEA și Eurelectric vizează și planurile de redresare a sectorului auto, printre ale căror obiective ar trebui să se regăsească și instalarea a cel puțin un milion de stații publice de reîncărcare.

Distribuie acest articol!