Tesla, la un nou moment de bilanț
25.07.2020
        
Distribuie acest articol!   

La fiecare trei luni, raportul trimestrial către investitori al celei mai valoroase companii auto din lume este așteptat cu multă nerăbdare și declanșează o avalanșă de titluri bombastice.

Miercuri seara, după închiderea burselor americane, Elon Musk și câțiva membri din echipa de conducere au delectat participanții la teleconferință cu entuziasmul și optimismul debordant pe care îl aduce succesul.

În timp ca lumea auto pare că se năruie în criza economică declanșată de pandemie, Tesla este una din foarte puținele firme care raportează profit. Faptul că profitul provine din vânzarea de credite de carbon în valoare de 429 milioane dolari, achiziționate tocmai de cei ce neagă cu înverșunare că industria auto trece printr-o tranziție majoră, determinată de reorientarea clienților spre autovehicule electrice, este doar o ironie a soartei.

Am punctat mai jos principalele idei discutate și voi sublinia pe cele care consider că vor avea un impact major în următoarea perioada.

1. Mulțumiri echipei Tesla

Amintind de nenumăratele obstacole din cel de al doilea trimestru al anului (perioada aprilie-iunie), generate de pandemie și de întreruperea lanțului coordonat de furnizare al pieselor, Elon Musk începe, ca de fiecare dată, cu mulțumiri adresate echipei Tesla, pentru realizarea celui de al patrulea semestru profitabil consecutiv.

2. Giga Texas

Foarte repede a venit mult așteptatul anunț despre următoarea fabrică Tesla, care va fi construita în Austin, Texas, cu trei produse în vizor: Cyberspace, Semi și Model Y.

În limbajul său hiperbolic, Musk vorbește despre un paradis ecologic întins pe 2.000 de acri de-a lungul râului Colorado și precizează ca în Fremont, California, va continua asamblarea pentru Model S și X destinate piețelor globale, alături de Model 3 și Y destinate părții de vest SUA.

3. Realizări majore

Intre realizările majore din cele patru trimestre profitabile au fost amintite:

  • Certificarea Model S de către EPA pentru autonomie de 402 mile (647 kilometri), cu aprecierea ca 300 mile (482 km) vor deveni noul normal în industrie
  • Ieftinirea panourilor solare cu 30%
  • FSD – full self drive, „este deja mai performant decât realizează multă lume

4. O privire spre 2021

După primul an profitabil din istoria firmei, spre deosebire de întreaga industrie auto, Tesla este în expansiune cu trei noi fabrici în construcție planificate pentru 2021: Giga Berlin, Giga Texas și expansiunea de la Giga Shanghai.

Nu am fost vreodată mai optimist ca în prezent” afirma Elon Musk, după care adaugă „Battery Day va surprinde lumea!” lăsând loc la infinite speculații despre ce are Tesla de dezvăluit în septembrie.

Puteți citi despre angajările la Tesla și despre produse noi, pe blogul dedicat mobilității electrice: www.electromobilitate.com

Distribuie acest articol!