Calendarul noutăților Audi până în 2023
27.08.2020
        
Distribuie acest articol!   

Cele mai importante premiere programate până în 2023, sub semnul celor patru cercuri, vor continua cu două versiuni e-tron, GT și Q4, iar gama de modele SUV se va mări prin apariția noului Q5 Sportback.

Cea mai așteptată lansare în gama Audi a fost, anul acesta, noua generație A3, mai ales că vechiul model, lansat în 2012, pierdea tot mai mult teren în fața concurenței directe. Până la finele lui 2020 mai sunt programate versiunile facelift pentru Q2 și Q5. De asemenea, Audi a confirmat deja apariția unei versiuni Sportback pentru Q5. La fel ca în cazul Q3, va fi o variantă cu siluetă mai sportivă, plonjată la spate.

În privința gamei electrice, după e-tron și e-tron Sportback, sunt anunțate e-tron GT și Q4 e-tron. Al treilea model din gama e-tron va fi GT, un coupe cu 4 usi, de dimensiuni mari, programat să fie lansat la începutul anului 2021. Cu aspectul exterior foarte apropiat de cel al conceptului deja prezentat, acest model va juca rolul de vitrină tehnologică pentru modelele electrice ale mărcii, cât și pentru familia Audi Sport. Din punct de vedere tehnic, va prelua platforma PPE, utilizată deja la Porsche Taycan, cu performanțe pe măsură: 625 CP (sau 761 CP cu funcția overboost), acumulatori intre 79,2 și 92,4 kWh, cu autonomie de până la 463 km (WLTP).

După lansarea modelelor electrice din vârful gamei, undeva spre finele anului 2021 Audi va lansa și un model ceva mai accesibil, Q4 e-tron. Va folosi platforma MEB, la fel ca modelele electrice de la Volkswagen (ID.4), SEAT și Skoda (Enyaq), și va avea 4,59 metri lungime, cu doar câțiva centimetri mai puțin decât Q5. Va dispune de câte un motor pe fiecare punte, cu o putere cumulată de 306 CP, echivanetul unui Skoda Enyaq RS.

După cum se știe, a patra generație A3 este disponibilă doar în versiunile Sportback și sedan, coupe-ul cu 3 uși fiind scos din ofertă. În schimb, gama de motorizări s-a îmbgățit cu versiuni hibrid, iar fanii așteaptă cu nerăbdare versiunile sportive S3 și RS3, disponibile la finele lui 2020 și începutul anului 2021.

Privind mai departe, la orizontul anilor 2022-2023, în calendar figurează noile generații ale modelelor A4 și Q7.

Există și câteva semne de întrebare referitoare la unele modele Audi. Este vorba de coupe-urile R8 și TT, al căror viitor este incert. Se pare că cei de la Audi Sport iau în calcul, totuși, dezvoltarea celei de-a treia generații R8, posibil pe o mecanică hibridă, comună cu Lamborghini, sau chiar full electrică. Pentru TT, însă, lucrurile sunt mult mai neclare. Volumele de vânzări sunt mici, iar Audi s-ar putea descurca foarte bine fără acest model, oricum mai puțin important ca imagine, în comparație cu R8. Unele zvonuri susțin apariția unei noi generații cu propulsie 100% electrică, plauzibile în cazul în care platforma va fi folosită împreună cu Porsche, care și-ar putea astfel electrifica modelele coupe de intrare în gamă, Boxster și Cayman.


Calendarul noutăților Audi 2020-2023

2020
A3 Sportback și sedan (generația a patra)
Q2 (facelift)
Q5 (facelift)
Q5 Sporback (versiune nouă)
S3 (versiune nouă)
2021
e-tron GT (model nou)
RS3 (versiune nouă)
A8( facelift)
Q4 e-tron (model nou)
2022
A6 (facelift)
A7 (facelift)
2023
A4 (generația a șasea)
Q7 (generația a treia)

Distribuie acest articol!