Australia va fi prima țară din lume care va taxa electromobilitatea
05.12.2020
        
Distribuie acest articol!   

Pentru a încuraja mobilitatea electrică, statele lumii se întrec în a oferi bonusuri financiare celor care decid să își electrifice deplasările. Însă, pe măsură ce fenomenul ia amploare, în mod firesc, este de așteptat ca facilitățile să se reducă. Mai mult, deplasarea cu vehiculele electrice va fi și ea, de la un moment dat, taxată.

Primul pas în acest sens, la nivel mondial, îl fac câteva state din Australia, care, pentru a compensa reducerea taxelor pe carburanți, vor introduce taxe pentru anumite automobile electrice. Acestea ar trebui să intre în vigoare în iulie 2021 și vor viza vehiculele electrice și hibrizii plugin, calculate în funcție de gradul de utilizare al vehiculelor respective.

Valoarea acestei taxe va fi de 2,5 cenți per kilometru pentru modelele 100% electrice și 2 cenți per kilometru pentru hibrizii plugin. Astfel, pentru o medie anuală de 15.000 km, taxa pentru un automobil electric ar trebui să fie echivalentul a circa 230 de euro, iar cea pentru un hibrid plugin, 185 de euro.

De remarcat că utilizarea unui vehicul electric sau hibrid va fi, chiar și în aceste condiții, mai ieftină, în comparație cu un automobil clasic. Tim Pallas, ministrul de finanțe al statului Victoria, a precizat: ”După introducerea acestei taxe pentru utilizarea rețelei rutiere, persoanele care conduc vehicule electrice vor plăti cu 40-40% mai puțin decât cele care folosesc propulsia pe benzină sau motorină”.

Distribuie acest articol!