Elon Musk: Tesla ar fi interesată de o fuziune
07.12.2020
        
Distribuie acest articol!   

Elon Musk pare să fi analizat cât se poate de obiectiv situația Tesla, iar concluzia sa este că tânăra companie nu trebuie să fie un ”cavaler singuratic” în industria auto.

Jurnaliștii americani de la Elektrek au intrat în posesia unui mesaj e-mail intern, trimis de Elon Musk salariaților de la Tesla. De data aceasta nu mai regăsim personajul excentric de pe Twitter, ci un om de afaceri pragmatic, bine ancorat în realitate.

În mesaj, el se referă situația actuală a companiei: ”Dacă analizăm marja, realizăm că este foarte scăzută, în jur de 1%, anul trecut. Investitorii ne acordă încredere pentru profituri mult mai importante în viitor, chiar dacă spun în orice moment că acest lucru nu se va întâmpla, că valoarea noastră bursieră se va dezumfla ca un balon înțepat cu un ac”.

Într-adevăr, rentabilitatea Tesla este foarte scăzută, mai ales pentru o marcă orientată spre zona de lux. Comparativ, constructori ca BMW sau Porsche au marje de peste 10%. Desigur, lansarea automobilelor electrice va degrada marjele constructorilor germani în anii următori și va trebui să treacă ceva timp până vor crește din nou. La acel moment, însă, profiturile lor ar putea fi net superioare celor realizate acum de Tesla.

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat un aspect extrem de important, la care Elon Musk a făcut referire în acest mesaj: compania Tesla ar fi deschisă la discuții privind o eventuală fuziune, dacă un constructor auto ar veni cu o astfel de propunere. Nimic surprinzător, până la urmă, având în vedere că cea mai mare parte a industriei de profil este constituită din alianțe, grupuri sau parteneriate tehnice. Tesla, cu aproape 500.000 unități vândute anual, este deocamdată un caz aparte, dar întrebarea este până când?

Distribuie acest articol!