Tesla acuză birocrația germană, care întârzie autorizarea primului Gigafactory european
16.04.2021
        
Distribuie acest articol!   

Deși lucrările au demarat, autorizația de construcție pentru fabrica Tesla din Germania, prima din Europa a mărcii americane, încă nu a fost încă acordată! Printr-o scrisoare deschisă adresată autorităților germane, cei de la Tesla și-au exprimat nemulțumirea față de lentoarea cu care se mișcă administrația germană.

Deocamdată Tesla își menține neschimbat termenul la care și-a propus deschiderea primului său Gigafactory european – vara acestui an. Însă obstacolele care stau în calea lui Elon Musk și a companiei sale sunt tot mai multe! La început au fost problemele legate de alimentarea cu apă, apoi au venit constrângerile legate de mediu, dar și problemele administrative. Toate sunt semnalate de Tesla în lunga scrisoare adresată autorităților germane, prin care producătorul american denunță încetineala administrativă.

”Cadrul legislativ german de aprobare pentru proiecte industriale și de infrastructură și pentru amenajarea teritoriului sunt în contrast direct cu urgența de a planifica și de a implementa astfel de proiecte, necesare pentru a lupta contra schimbărilor climatice”, se spune în epistola celor de la Tesla.

Trebuie spus că Tesla își construiește fabrica de la Berlin printr-o procedură excepțională. Chiar dacă nu i-a fost acordată nicio autorizație finală,  compania a avut permisiunea să înceapă construcția, în regim de urgență. În cazul în care  autorizațiile nu vor fi acordate, Tesla va fi obligată să demoleze fabrica pe cheltuiala sa.

Față de situația actuală, Tesla reclamă faptul că ”procesul de aprobare pentru un proiect ecologic este echivalent cu aprobarea unei construcții pentru o centrală pe cărbune. Procesul durează prea mult și este foarte complicat să se facă modificări, chiar și atunci când acestea sunt pozitive. Proiectul se confruntă cu multe riscuri legislative. Descurajează investițiile în energie curată și împiedică practic Germania să își atingă obiectivele de mediu”.

Distribuie acest articol!