Cele patru moduri de încărcare a unui automobil electric
27.12.2021
        
Distribuie acest articol!   

Deși logica este simplă, și anume pentru a putea funcționa, un automobil electric trebuie pus la încărcat, acest aspect banal pare o autentică provocare, la început, pentru foarte mulți. Pentru cei mai puțin inițiați în domeniul vehiculelor cu emisii zero, acest detaliu poate deveni descurajant în luarea deciziei de cumpărare.

În cazul vehiculelor dotate cu motor cu combustie, alimentarea presupune o scurtă vizită la benzinărie și… cam atât. Cele electrice au nevoie de reîncărcare, operațiune care, ce-i drept, durează mai mult. Însă acest aspect nu ar trebui să reprezinte un dezavantaj, dacă utilizatorul reușește să se adapteze la noua realitate.

În cele ce urmează vom face o trecere în revistă a opțiunilor de încărcare existente la ora actuală. După cum veți vedea, lucrurile sunt mult mai simple decât par la prima vedere!

În principiu, pentru automobilele electrice există patru moduri de reîncărcare: priza clasică, wallbox, încărcătorul rapid și stația publică de încărcare.

Priză casnică
Cea mai comună sursă de energie electrică este priza casnică de alimentare la 220 V. Deși mulți nu se așteaptă la așa ceva, un automobil se poate încărca de la o astfel de priză, chiar dacă nu aceasta este soluția ideală!

Trebuie avut în vedere că o rețea electrică dimensionată incorect poate suferi daune grave în caz de supraîncălzire și, în cel mai rău caz, poate provoca chiar un incendiu! În plus, utilizarea unui cablu și a unei protecții specifice sunt insistent recomandate, pentru a vă încărca vehiculul în deplină siguranță. Un alt dezavantaj: încărcarea durează mult, chiar foarte mult!

Wallbox
Cea mai bună soluție de reîncărcare acasă este la așa-numitul wallbox. După cum sugerează și numele, este vorba de o priză de perete special concepută pentru a încărca un vehicul electric. Viteza de reîncărcare este de cinci până la zece ori mai mare decât la o priză de uz casnic. O astfel de stație de încărcare are in general o putere de 11 sau 22 kW și trebuie instalată de o firmă specializată.

Cel mai mare avantaj al său este costul de reîncărcare. Tariful pentru energia electrică furnizată în regim casnic face ca un kilowatt-oră să fie în general mai ieftin decât la un punct public de reîncărcare. Pe de altă parte, investiția într-un Wallbox nu este tocmai mică!

Stație publică
Tarifarea aplicată în cadrul stațiilor (bornelor) publice de realimentare nu este tocmai ieftină, mai ales în orașele mari. Plata se face cu cardul de reîncărcare sau printr-o aplicație pe smartphone. Indiferent de metoda aleasă, trebuie încheiat în prealabil un contract. Sunt tot mai rare ocaziile în care reîncărcarea mașinii electrice se poate face gratuit, ca de pildă în parcarea unui supermarket, în timp ce vă faceți cumpărăturile.

Încărcător rapid
Încărcătoarele rapide sunt soluția ideală, în special în timpul călătoriilor pe distanțe lungi. De fapt, aceste stații oferă un timp de reîncărcare drastic redus in comparație cu toate celelalte metode enumerate mai sus. Cu toate acestea, pentru că serviciul este mai bun, energia este mai scumpă.

Cea mai cunoscută rețea de acest tip este cea de superchargere Tesla, răspândită aproape în întreaga lume. În ultima vreme, aceasta are un rival tot mai puternic: Ionity, o asociație a giganților Volkswagen, Daimler, BMW, Ford și Hyundai, care a început să își planteze încărcătoarele de mare capacitate pe mai toate rutele de lungă distanță din Europa.

Distribuie acest articol!