A început producția în prima giga-fabrică europeană de acumulatori pentru automobile electrice
11.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

Moment cu însemnătate istorică pentru electrificarea industriei auto europene: compania Northvolt a anunțat producerea primului acumulator, la fabrica sa din nordul Suediei.

Este o piatră de hotar în istoria industriei auto de pe Bătrânul Continent, pentru că, așa cum subliniază compania într-un comunicat de presă, este vorba despre primul acumulator care a fost proiectat, dezvoltat și asamblat în întregime de un producător european.

Sectorul acumulatorilor pentru automobilele electrice este în prezent dominat de asiatici. În 2020, Europa a reprezentat doar 3% din producția globală de acumulatori.

Cu toate acestea, industria europeană și-a propus să micșoreze decalajul, vizând să ajungă la un sfert din producția mondială de acumulatori până la sfârșitul deceniului. Pentru a atinge acest obiectiv este necesară deschiderea mai multor multe giga-fabrici, în special cele ale Automotive Cell Company (ACC), un joint-venture care reunește giganții Stellantis, Total și Mercedes.

Northvolt este așadar un pionier în Europa. Compania a fost fondată în 2016, de suedezul Peter Carlsson și italianul Paolo Cerruti, ambii aflați în trecut pe statele de plată de la Tesla.

Primii acumulatori Northvolt vor fi livrați în cursul anului 2022. Compania vizează o capacitate de producție de 60 GWh pentru site-ul suedez, care ar fi capabil să furnizeze necesarul pentru un milion de vehicule electrice pe an.

Compania a înregistrat deja comenzi în valoare de 30 de miliarde de dolari. Printre marii producători de automobile care au apelat deja la serviciile sale, pentru furnizarea de acumulatori, se numără BMW, Volkswagen și Volvo.

Distribuie acest articol!