Amprenta de carbon: BMW a comparat un automobil electric cu unul convențional
22.03.2022
        
Distribuie acest articol!   

Amprenta de carbon a devenit în ultimii ani o referință deosebit de importantă, în eforturile globale de reducere a poluării. În acest context, sunt tot mai dese disputele referitoare la impactul asupra mediului, din cauza comparațiilor făcute între un automobil electric și unul conventional.

În încercarea de a da un răspuns transparent și cât mai bine argumentat la această dilemă, BMW a apelat la o evaluare independentă, realizată de TÜV Rheinland, pe baza standardelor de evaluare ISO 14040/44 (pentru management de mediu și evaluarea ciclului de viaţă) a emisiilor CO2 generate de un automobil, începând cu faza de extragere a materiei prime şi până la reciclare. În vizor au fost trei modele BMW (iX3, iX şi i4, respectiv X3, X5 și Seria 4).

Rezultatele arată că emisiile pentru tot ciclul de viaţă sunt cu cel puţin o treime mai mici faţă de modele BMW cu motor cu ardere internă de dimensiuni similare.

În acelaşi timp, dacă în utilizare se foloseşte energie din surse regenerabile, un automobil electric are o amprentă de emisii cu două treimi mai mică faţă de unul convenţional de aceleaşi dimensiuni.

Evaluarea a fost făcută pentru o utilizare de 200.000 km şi are ca referinţă emisiile de CO2 echivalente pentru producţia de energie în Germania, care sunt cu aproximativ 33% mai mari decât în România. Aceasta înseamnă că, pentru piaţa locală, nivelul de emisii pe tot ciclul de viaţă pentru alimentarea cu energie din reţea sunt şi mai bune.

Rezultatele în detaliu:
BMW iX3 are o amprentă cu 40% mai mică faţă de BMW X3 30i dacă este alimentat cu energie de la reţea şi cu 67% dacă este alimentat cu energie verde.
BMW iX are o amprentă cu 36% mai mică faţă de BMW X5 30d dacă este alimentat cu energie de la reţea şi cu 66% dacă este alimentat cu energie verde.
BMW i4 are o amprentă cu 32% mai mică faţă de BMW Seria 4 420i dacă este alimentat cu energie de la reţea şi cu 64% dacă este alimentat cu energie verde.

Rezultatele evaluării au la bază un proces de producţie eficient, bazat pe un set amplu de măsuri importante pentru protecţia mediului, care includ utilizarea exclusivă a energiei din surse regenerabile în centrele de producţie din 2020, atingerea neutralităţii în ceea ce priveşte centrele de producţie proprii din 2021 prin măsuri suplimentare de compensare.

Sursa: BMW Group România

Distribuie acest articol!