Cele mai importante argumente în favoarea achiziționării unui automobil electric
05.03.2022
        
Distribuie acest articol!   

Sunt din ce în ce mai mulți cei care se îndreaptă spre automobilele electrice. Este un semn că, dincolo de dezavantaje inițiale ale acestui tip de motorizare, precum infrastructura de încărcare, autonomia relativ redusă, prețul mai mare sau timpul necesar pentru reîncărcare, există si o serie de avantaje, care încep să convingă.

Iată, în cele ce urmează, cinci dintre cele mai importante argumente în favoarea automobilului electric.

Fără emsii poluante în timpul deplasării.

Este evident faptul că electromobilitatea aduce cu ea eliminarea emisiilor de noxe în timpul deplasării. Amprenta de carbon pentru întreaga durată de viață a unui automobil electric este net inferioară celei de la un automobil cu propulsie convențională. Ceea ce contează foarte mult, mai ales în marile aglomerări urbane, unde poluarea generată de automobile este foarte ridicată. Chiar dacă procesul de fabricare a unui automobil electric este unul foarte poluant, un studiu german realizat de Agora Verkehrswende arată că bilanțul se inversează deja după primii 60.000 km.

Întreținerea este mai puțin costisitoare.

Chiar dacă prețul de achiziție și costurile cu reîncărcarea pot părea, la prima vedere, destul de mari, și în această privință lucrurile se schimbă pe parcursul duratei de exploatare a automobilului. Există unele avantaje fiscale și diverse facilități oferite utilizatorilor de automobile electrice. De asemenea, costurile de întreținere sunt incomparabil mai mici, în comparație cu cele de la automobilele clasice.

Acordarea de bonusuri la achiziție.

Grație primelor oferite de guvernele europene, la achiziție, prețurile automobilelor electrice sunt deja comparabile cu cele ale automobilelor convenționale. Iar politica europeană de încurajare a electromobilității ne face să credem că aceste bonusuri nu vor dipărea prea curând.

Tehnologia este de ultimă oră.

Automobilele electrice încorporează tehnologie de ultimă generație, iar constructorii se află într-o competiție acerbă pentru a dezvolta noi soluții tehnice. Ceea ce înseamnă progres. Iar lucrurile sunt abia la început, pentru că următoarea generație de automobile electrice va folosi noii acumulatori solid state, care vor fi mai siguri, mai ușori și mai durabili în timp. Intrarea acestora în producția de masă este așteptată peste maximum cinci ani.

Reîncărcarea este din ce în ce mai ușoară.

Procesul de reîncărcare a unui automobil electric este din ce în ce mai practic. Conform statisticilor, deja peste 86% dintre proprietarii de automobile electrice le încarcă acasă sau la locul de muncă. Iar infrastructura de reîncărcare se va extinde accelerat, în următorii ani. Inclusiv pentru susținerea deplasărilor electrificate pe distanțe mari.

Șofatul este mai simplu.

Cuplul instantaneu disponibil pe automobilele electrice face marea diferență între acestea și cele termice, în privința comportamentului dinamic. Faptul că puterea este disponibilă 100% instantaneu, la simpla apăsare a pedalei de accelerație, convinge pe oricine se află la volanul unui automobil electric. Iar centrul de greutate mult mai coborât, datorită amplasării acumulatorului în planșeu, face ca ținuta de drum a unui automobil electric să fie mult ameliorată, în ciuda greutății mai mari.

Distribuie acest articol!