Temeri în Germania, legate de rentabilitatea mașinilor electrice
26.09.2022
        
Distribuie acest articol!   

Chiar și pe cea mai mare piață auto națională din Europa, în Germania, eficiența economică a mașinilor electrice este pusă sub semnul întrebării, din cauza contextului economic actual. Anunțata scădere a bonusului ecologic și creșterea bruscă a prețului energiei electrice, din ultima perioadă, ar putea pune la grea încercare vânzările de automobile electrice.

La fel ca peste tot în Uniunea Europeană, în Germania se acordă în prezent un sistem de bonus ecologic foarte atractiv. Scopul acestuia este de a impulsiona achiziția de automobile electrice noi.

Astfel, autovehiculele electrice comercializate la prețuri sub 40.000 de euro beneficiază de un bonus de 6.000 de euro. Chiar și automobilele care se vând la prețuri de până la 65.000 de euro beneficiază de un bonus de 5.000 euro!

Și pentru că parcul auto național are din ce în ce mai multe automobile electrice, ministerul federal al economiei a decis să reducă cuantumul acestui bonus. Astfel, din 2023, acesta va scădea la 4.500 de euro pentru automobilele electrice cu prețuri până în 40.000, respectiv 3.000 de euro pentru cele ale căror prețuri de vânzare se situează între 40.000 și 65.000 de euro.

În paralel cu această scădere a bonusurilor la achiziție, piața de automobile electrice din Germania se confruntă și cu o creștere vertiginoasă a costului energiei electrice. Efectele acesteia se vor vedea în curând și nu va trece mult până când prețurile la stațiile de încărcare se vor alinia tendițelor de pe piața de energie. În Franța, de pildă, Tesla tocmai a crescut prețurile cu peste 30% în anumite stații din propria rețea Superchargers.

La sfârșitul anului 2021, un kWh de energie electrică casnică costa în Germania 32 de eurocenți. Conform asociației germane a industriilor de profil, prețul mediul al energiei electrice a depășit deja 37 de eurocenți pe kWh!

De remarcat că această creștere s-a înregistrat cu mult înainte de explozia prețului energiei electrice din ultima perioadă, de pe piețele engros!

Experții de la CAR (Center of Automotive Research) estimează o creștere a prețului energiei pentru gospodăriile germane la aproximativ 50 de cenți per kWh. Ceea ce, teoretic, ar anula complet avantajul economic dat de utilizarea unei mașini electrice, în comparație cu vehiculele termice. Mai mult chiar, ar putea inversa balanța, dacă luăm în calcul costurile mai mari ale încărcării rapide.

Rămâne de văzut cât de tentați vor mai fi clienții germani de achiziționarea automobilelor electrice, în noul context. În prima jumătate a anului 2022, vânzările pe acest segment au crescut cu 25% față de perioada similară a anului trecut.

Unii experți se tem că situația actuală ar putea afecta vânzările de automobile electrice pe această piață care, oricum, pare a fi încă adepta propulsiei termice! Desigur, totul se va încheia în anul 2035, când clienții germani, ca de altfel toți cei din Uniunea Europeană, nu vor mai avea de ales!…

Distribuie acest articol!