Dovada că se poate: 80% din automobilele vândute în Norvegia sunt electrice!
08.01.2023
        
Distribuie acest articol!   

Pentru scepticii în privința mobilității electrice, exemplul Norvegiei ar trebui să servească drept argument suprem că se poate. În țara nordică, vânzările de automobile electrice au ajuns deja să domine piața într-o manieră categorică.

În 2022, vehiculele electrice au doborât un nou record în Norvegia cu 79,3% din vânzările totale de autoturisme noi, față de 64,5% în 2021!

Astfel, despre piața auto din Norvegia se poate spune fără teama de exagerare că și-a luat la revedere de la propulsia termică. Mai mult, lucrurile nu se vor opri aici!

Momentul de la care nu se va mai vorbi decât despre automobile electrice este aproape: anul 2025. De atunci, în Norvegia nu vor mai putea fi vândute decât automobile 100% electrice (cu baterie sau pe hidrogen).

Pentru comparație, propulsia electrică a reprezentat doar 8,6% din înmatriculările de automobile noi în Uniunea Europeană, în primele nouă luni ale anului 2022. Foarte departe de ce se întâmplă în Norvegia, chiar și în pentru principalele piețe auto de pe Bătrânului Continent, precum Germania sau Franța!

Potrivit Consiliului Norvegian pentru Informații privind Traficul Rutier (FOV), 138.265 de mașini electrice noi au fost vândute în 2022. Altfel spus, patru din cinci mașini vândute au fost electrice. În 2021, ponderea acestora ajunsese la 64,5%, pentru ca în decembrie 2022 acest procent să ajungă chiar la 82,8%.

„Mașina electrică a devenit noua mașină normală pentru norvegieni și asta înseamnă că trebuie să ne uităm la modul în care folosim fondurile societății. Suntem încrezători că mașina electrică este aici pentru a rămâne.”

Johan Vasara, secretar de stat în Ministerul Norvegian al Transporturilor

În noul context, statul norvegian intenționează să reducă stimulentele la cumpărare, chiar să taxeze vehiculele electrice. În 2022, scutirile de taxe pentru acestea ar fi costat aproape 4 miliarde de dolari.

Deja de la 1 ianuarie 2023, scutirea de TVA (25% în Norvegia) la achiziționarea unui vehicul electric nou s-a modificat, în sensul că mai este valabilă doar pentru vehiculele sub 47.500 de euro. De asemenea, autoritățile au în vedere și impozitarea vehiculelor în funcție de greutatea lor.

Am lăsat pentru final câteva detalii despre principalii jucători de pe piața auto norvegiană. Deloc surprinzător, Tesla este marca preferată. Concurența nu se lasă mai prejos și aplică tactici agresive, așa cum face Hyundai, care din acest an va vinde doar mașini electrice pe această piață.

În privința preferințelor, iată cu arată top 10 al celor mai vândute mașini electrice, în 2022:
 1. Tesla Model Y 
 2. Volkswagen ID.4
 3. Skoda Enyaq
 4. BMW iX
 5. Volvo XC40
 6. Hyundai Ioniq 5
 7. Audi Q4 e-tron
 8. Audi e-tron
 9. Polestar 2
10. Ford Mustang Mach-E

Distribuie acest articol!