BMW Turbo (1972). Pionierul conceptelor
09.05.2023
        
Distribuie acest articol!   

Prin designul spectaculos și ideile avangardiste în ceea ce privește tehnologia, primul concept car BMW și-a câștigat un loc binemeritat printre cele mai emblematice creații ale constructorului bavarez. A fost prezentat în 1972, anul Olimpiadei de la München, dar și al inaugurării noii clădiri centrale de birouri BMW, supranumită „Patru cilindri” și amplasată în imediata vecinătate a Satului Olimpic.

Eliberat de restricțiile impuse unui automobil de serie, șeful de design BMW de la acea vreme, Paul Bracq, s-a putut exprima liber. Rezultatul: un automobil sport cu două locuri, futurist, cu uşi gullwing şi faruri escamotabile.

BMW Turbo a impresionat și prin tehnologia încorporată, explorând numeroase idei inovatoare de siguranţă activă şi pasivă. Printre acestea, caroseria cu zone deformabile, ABS (cu şase ani înainte ca sistemul să îşi facă debutul în producția de serie!), un senzor cu afişaj pentru acceleraţiile laterale și un sistem incipient pentru controlul tracţiunii. De asemenea, a inaugurat ideea utilizării senzorilor radar pentru măsurarea distanţei faţă de obstacole.

La propulsie s-a optat pentru motorul turbo de pe BMW 2002, de 2,0 litri, cu patru cilindri, amplasat transversal, central spate. Puterea maximă era între 200 şi 280 CP, în funcţie de încărcarea turbinei, cuplul maxim era de 238 Nm, iar viteza maximă era estimată la 250 km/h, în timp ce acceleraţia 0-100 km/h se realiza în mai puțin de 7 secunde.

BMW a construit două exemplare BMW Turbo, care au fost prezentate la numeroase saloane auto. A urmat un amplu program de testări şi optimizări, cu un total de 17 versiuni aerodinamice. La șase ani după prezentarea BMW Turbo, intra în producţia de serie BMW M1, un model sport cu forme şi proporţii inspirate de acest concept şi cu un design semnat de Giorgetto Giugiaro. Era primul model BMW M din istorie și primul BMW cu motor central. În 1979, BMW M1 devenea eroul celui mai faimos BMW Art Car din istorie, pictat de Andy Warhol.


AFLĂ MAI MULTE:
Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!