Pentru prima oară, vânzările de automobile electrice le-au depășit pe cele diesel, în Europa
25.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Vânzările de automobile electrice își continuă ascensiunea în Europa. Cea mai recentă performanță de piață a electromobilității este că acest gen de propulsie a depășit, ca volume de vânzări la nivel continental, motorizarea diesel.

Vorbim de o spectaculoasă răsturnare de situație, având în vedere că, în urmă cu câțiva ani, mașinile electrice erau foarte rare în peisajul auto și puțini constructori aveau astfel de modele în ofertă. Însă în ultimii ani lucrurile s-au schimbat dramatic!

Au devenit europenii cu adevărat pasionați de acest tip de propulsie? Ei bine, totul sugerează că da, după cum o demonstrează cele mai recente cifre publicate de asociația producătorilor europeni de automobile, ACEA.

În prima jumătate a anului 2023, înmatriculările de mașini noi din UE au crescut semnificativ (+17,9%), ajungând la 5,4 milioane de unități. Îmbunătățirile din ultimele luni indică faptul că industria europeană de automobile își revine după întreruperile din aprovizionare, cauzate de pandemie. Cu toate acestea, volumele cumulate sunt cu 21% mai mici comparativ cu 2019.

În ceea ce privește cota de piață a fiecărui tip de motorizare, electricul este în creștere. Cumulate, vânzările de modele hibrid și electrice au înregistrat un salt remarcabil, de 27,9% din ianuarie până în iunie 2023, ajungând la aproape 1,4 milioane de unități și la o incredibilă cotă de piață de 25%.

Dar asta nu este tot! În iunie, vânzările de automobile 100% electrice (BEV) au înregistrat o cotă de piață de 15,1%, peste cele diesel, care au avut doar 13,4%! Este pentru prima oară când propulsia pur electrifică o depasește pe cea diesel, pe piața europeană.

CITEȘTE ȘI:
Piața auto europeană a bifat a zecea lună de creștere. Modelele electrice sunt pe val!
Cine a vândut cele mai multe automobile în 2022?


Însă, cu toate că motorul electric continuă să facă progrese remarcabile, automobilele pe benzină rămân preferatele europenilor, cu 37,2% din vânzărie din prima jumătate a anului 2023. Ele sunt urmate de hibrizii clasici, cu 24,9%. Pozitia a treia ocupată de automobilele BEV este de-a dreptul onorantă. Surprinde, în schimb, interesul în scădere pentru hibrizii plug-in, care au o cotă de piață de doar 7,4%, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Distribuie acest articol!