Studiu JD Power în SUA: Fiabilitatea automobilelor, în scădere din cauza complexității noilor tehnologii
01.07.2023
        
Distribuie acest articol!   

Compania americană de consultanță JD Power se bucură de notorietate la nivel mondial pentru monitorizarea fiabilității automobilelor și escaladarea problemelor. În acest sens, sunt renumite studiile sale anuale privind „calitatea inițială a mașinilor”, referitoare la problemele întâmpinate de proprietarii automobilelor noi, în primele 90 de zile de utilizare.

Ediția 2023 a acestui studiu, referitoare la piața din Statele Unite relevă câteva noutăți notabile. Nu doar că ierarhiile s-au schimbat, dar sunt și mai multe probleme ca niciodată!

În anumite privințe, studiul este un barometru util referitor la reputația mărcilor și la nivelul de satisfacție a clienților. Au fost consemnate 223 de probleme pe diferite categorii, precum climatizarea, sistemele de asistență la condus, experiența la volan, caracteristicile electronice, calitatea interioară și exterioară, sistemul de infotainment, propulsia samd.

Cei de la de la JD Power spun că „industria auto se confruntă cu o gamă foarte largă de probleme de calitate, ceva nemaiauzit în istoria de 37 de ani a acestui studiu inițial privind calitatea mașinilor”. Ei leagă această situație de complexitatea tot mai mare a noilor modele. Astfel, problemelor tradiționale li se adaugă cele generate de tehnologia inovatoare.

Problemele se regăsesc cu precădere la interfața digitală a ecranelor de mari dimensiuni, de pildă, dar și la mici gadgeturi, cum ar fi butoanele electronice de deschidere a ușilor din interior (evidențiate la șapte dintre cele mai bine vândute mașini electrice din SUA, conform studiului).

În 2022 au fost semnalate în medie 180 de probleme la 100 de vehicule, iar în 2023 această medie a crescut la 192. În 2021, media era de doar 162.

Și numele celor mai bine clasate mărci în topul din 2023 sunt surprinzătoare. Alfa Romeo a fost anul trecut printre cei mai slab cotați producători în acest domeniu, pentru ca acum să ocupe locul al treilea, cu 143 de probleme raportate la 100 de vehicule.

În fața mărcii italiene se află alte două branduri din cadrul Grupului Stellantis: Ram (141 de probleme la 100 de vehicule) și Dodge (140), care ocupă primul loc. Brandurile americane se descurcă în general bine, în timp ce Porsche cel mai bine clasat reprezentant al concurenței germane, pe locul șapte (167).

Printre numele cu rezonanță care au înregistrat rezultate slabe se numără Volkswagen 249 de probleme la 100 de vehicule)., Chrysler și Volvo (fiecare cu 250). Tesla, Polestar și Lucid ar fi chiar mai jos, dar au fost scoase din clasament deoarece JD Power are mai puține date despre aceste modele.

În general, cei mai tineri producători, cei care sunt axați pe automobile 100% electrice, sunt deosebit de afectați. Lucru firesc, dacă e să ne gândim la experiență și know how. Iată cu arată cifrele în această zonă: Lucid – 340 probleme în medie, Polestar – 313, Rivian – 282, Tesla – 257.

Sursa: JD Power

Distribuie acest articol!