Cât de zgomotoase sunt, de fapt, mașinile electrice?
07.10.2023
        
Distribuie acest articol!   

Care sunt mai zgomotoase: mașinile electrice sau cele termice? Un studiu realizat de Oficiului Federal German pentru Transport Auto – Kraftfahrt-Bundesamt vine cu câteva concluzii surprinzătoare.

În zonele foarte aglomerate din Europa, restricțiile de circulație pentru autovehiculele termice sunt legate în principal de poluare. Desigur, este vorba de poluarea aerului, dar acesta nu este singurul motiv.

În unele cazuri, autoritățile monitorizează și poluarea fonică, care afectează milioane de oameni. La acest nivel, mașinile electrice par a fi o alternativă bună. Cel puțin pe hârtie! Potrivit unui studiu efectuat de Kraftfahrt-Bundesamt (KBA), modelele electrice ar putea fi mai zgomotoase decât cele termice.

Oficiul Federal German pentru Transport Auto, care măsoară nivelul de zgomot al automobilelor, a observat o scădere a mediei între 2018 și 2022, de la 70 dB, la 67,7 dB.

Dar cu adevărat surprinzător este faptul că unele mașini electrice sunt mult peste această medie. În general, cele mai mari vârfuri de zgomot provin de la cele mai grele și puternice modele. Studiul arată că modelele Tesla emit în medie 68,9 dB. În schimb, un producător precum Lynk&Co are o medie de 65,1 dB.

În timp ce toată lumea susține că automobilul electric se caracterizează prin absența zgomotului, cum se face că este mai gălăgios decât o mașină termică?

Originea amprentei de zgomot a modelelor electrice provine de la anvelope, mai precis din rulmenții acestora, dar și din contactul (sau frecarea) cu solul, în timpul deplasării. Prin urmare, nu este surprinzător să vedem, în studiul KBA, că cele mai grele autovehicule sunt și cele mai zgomotoase.

De asemenea, mai trebuie luate în calcul și accelerațiile puternice pe care le pot efectua mașinile electrice, situații în care se ating vârfuri de zgomot. În fine, o altă sursă de zgomot o constiuie sistemele de avertizare sonoră, obligatorii din 2021 pentru a avertiza trecătorii de prezența unei mașini electrice.

Distribuie acest articol!