Hongqi L-Concept (2021). Lux ”made in China”
13.12.2023
        
Distribuie acest articol!   

Printre cele mai spectaculoase noutăți dezvăluite în cadrul ediției 2021 a Salonului Auto de la Shanghai s-a numărat un concept extravagant, prezentat de producătorul chinez Hongqi. Mulți au văzut în acesta precursorul unui viitor rival „made in China” pentru limuzinele Rolls-Royce. Și nu au exagerat deloc.

Extravaganța se vede mai ales la interior, care este conceput pentru cei doi pasageri de pe locurile din spate. Surprinde absența scaunului pentru pasagerul din dreapta șoferului, soluție ce permite înclinarea și culisarea scaunului din dreapta spate pe axa longitudinală și oferă spațiu îndestulător pentru picioare. Designerii nu s-au zgârcit la capitolul imaginație, cea mai insolită idee fiind… un candelabru suspendat deasupra scaunelor din spate. Hongqi L-Concept surprinde și prin absența volanului, ceea ce se constituie într-un indiciu important referitor la tehnologia de condus autonom.

Pentru majoritatea europenilor, numele Hongqi („steagul roșu”, tradus din mandarină) nu spune mai nimic. Parte din FAW Group, unul dintre cei mai mari constructori de automobile din China, este cel mai vechi și cel mai elitist brand auto din această țară.

A apărut în 1958, moment care a coincis cu fabricarea primului automobil produs independent în China. Decenii la rând, doar președinții Chinei, începând cu Mao Zedong, și oficialii de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez au avut acces la automobilele Hongqi. Într-o perioadă, marca a intrat în declin, însă FAW a relansat-o în 1993, folosind platforme tehnice preluate de la Lincoln.

Asemănările dintre modelele Hongqi și limuzinele Rolls-Royce nu sunt deloc întâmplătoare, iar marile ambiții de a concura cu numele grele din lumea ultra-luxului auto au fost confirmate în 2018, când FAW Group l-a racolat pe Giles Taylor, nimeni altul decât fostul șef de design de la Rolls-Royce, oferindu-i poziția de „Global Vice President of Design and Chief Creative Officer”.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!