Samsung lucrează la baterii cu încărcare ultrarapidă și durată de viață de 20 ani
25.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Până în anul 2026, Samsung va comercializa o baterie cu stare solidă, a cărei încărcare rapidă ar dura doar 9 minute. O altă baterie, care va fi lansată în 2029, va avea un ciclu de viață de aproximativ 20 de ani.

Samsung SDI, divizia specializată în baterii din cadrul concernului sud-coreean, a anunțat recent o serie de produse de generație nouă, printre care și mul așteptații acumulatori cu semiconductori, cunoscuți și sub denumirea populară de baterii cu stare solidă.

În ultimii ani, Samsung a lucrat la dezvoltarea unor tehnologii ce îi vor permite să producă baterii cu durată de viață mai lungă, fiind în același timp capabile să reziste la puteri mai mari de reîncărcare.

Inginerii Samsung SDI sunt încrezători că vor putea folosi o arhitectură celulară internă compusă dintr-un electrolit ceramic fără anod. În acest fel, ar putea atinge densități energetice cu până la 40% mai mari decât cele ale bateriilor prismatice, aflate în producție în prezent.

Pe lângă bateriile cu stare solidă, Samsung a prezentat și propria tehnologie de încărcare ultra-rapidă. Aceasta permite trecerea de la 8% la 80%  încărcare în doar 9 minute. Rezultatul este posibil datorită unui sistem de optimizare a circulației ionilor de litiu, care se pot deplasa între cei doi poli fără a întâmpina rezistență. Aceste baterii solid state cu încărcare ultra-rapidă ar trebui să fie produse în serie mare începând cu 2026.

Samsung SDI punctează și mai mult anunțând o baterie a cărei durată de viață ar putea ajunge la circa 20 de ani. Va intra pe piață în 2029 și va beneficia de o structură internă cell-to-pack, la fel ca la BYD, economisind 35% la componente, cu o greutate totală redusă cu circa 20%. Acest acumulator va fi în cele din urmă echipat cu tehnologie de control al propagării termice care va face produsul mult mai sigur.

Bateriile cu stare solidă sunt mai ieftin de produs decât cele tradiționale litiu-ion și permit stocarea unie cantități mai mari de energie în același spațiu. Astfel, producătorii pot oferi modele electrice cu autonomie mult îmbunătățită, fără a le afecta greutatea totală.

Avantajele noilor baterii de la Samsung sunt, așadar, numeroase: oferă mai multă autonomie, durata lor de viață poate ajunge până la 20 de ani, iar timpul de reîncărcare este mult îmbunătățit. De asemenea, bateriile cu stare solidă conțin mai puține metale grele și limitează riscul de incendiu.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!