Volkswagen înregistrează progrese încurajatoare în privința bateriilor cu stare solidă
03.05.2024
        
Distribuie acest articol!   

Volkswagen continuă să testeze bateriile cu stare solidă QuantumScape, iar rezultatele sunt impresionante: după 1.000 de cicluri de încărcare, acestea pierd doar 5% din capacitate.

Volkswagen, la fel ca mulți alți constructori, lucrează la bateriile viitorului, în special la celebrele baterii cu stare solidă. Pentru dezvoltarea acestora, constructorul german a făcut echipă cu QuantumScape, un start-up american al cărui acționar principal este chiar Volkswagen.

Recent, producătorul german a anunțat rezultate promițătoare, în urma testelor efectuate pe acumulatori furnizați de QuantumScape. În special, un prototip de baterie cu stare solidă a avut performanțe excelente, depășind  așteptările inginerilor.

Durata de viață a bateriei este unul dintre cele mai importante aspecte pentru viitoarele automobile electrice. Volkswagen a declarat că bateria cu stare solidă QuantumScape, testată în laboratoarele germane de PowerCo, compania de baterii a grupului Wolfsburg, a înregistrat o pierdere de capacitate de doar 5% după 1.000 de cicluri de încărcare.

În termeni practici, aceasta înseamnă că bateria ar putea permite unei mașini electrice să parcurgă 500.000 km păstrând în același timp 95% din capacitățile sale inițiale. Acest rezultat depășește cu mult obiectivele obișnuite, unde o baterie solidă este considerată pregătită pentru piață dacă își pierde 20% din capacitate după 700 de cicluri.

Dar ce este o baterie solidă în practică? Bateriile cu stare solidă, sau bateriile cu semiconductori, sau Solid State Battery (SSB) în engleză, înglobează o tehnologie despre care se spune că va contribui la democratizarea vehiculelor electrice în anii următori. Avantajele sunt numeroase: oferă mai multă autonomie, iar durata de viață poate depăși 15 ani.

Timpul de reîncărcare este, de asemenea, mult îmbunătățit: anumite baterii cu stare solidă pot fi reîncărcate până la 80% în doar câteva minute, ceea ce reduce drastic timpul petrecut cu oprirea la o stație de încărcare în timpul călătoriilor lungi. Bateriile cu stare solidă au, de asemenea, un avantaj ecologic, deoarece conțin mai puține metale grele și limitează riscul de incendiu.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!