Aurus Senat, limuzina dictatorilor
28.07.2024
        
Distribuie acest articol!   

Limuzina rusească Aurus Senat a fost de curând în prim-plan, atunci când Vladimir Putin i-a făcut cadou un exemplar dictatorului nord-coreean Kim Jong Un. Un gest ostentativ, care încalcă un acord al Națiunilor Unite semnat de țara sa și readuce în atenție modelul care a putut fi văzut ultima dată în lumea occidentală la Salonul Auto de la Geneva din 2019.

Industria auto rusă nu mai seamănă deloc cu cea din trecut, fiind destul de afectată de războiul din Ucraina și de sancțiunile internaționale. Rusia contină să producă mașini pentru cererea internă, în special prin repornirea recentă a activităților Avtovaz și inițierea unor colaborări cu producători chinezi.

Înainte de războiul din Ucraina, Rusia a încercat să pătrundă pe segmentul mașinilor de lux cu Aurus, un model care răspundea cererii lui Vladimir Putin de a avea o limuzină națională, în special pentru aparițiile sale oficiale. Rușii au dorit inițial să comercializeze modelul Senat în întreaga lume, inclusiv în Europa.

Proiectat în deceniul trecut, cu ajutorul biroului de design Porsche, într-un moment în care Rusia nu era încă boicotată de Europa ca reacție la politica sa externă agresivă, Aurus Senat i-ar fi atras atenția lui Kim Jong Un, în timpul unei vizitei oficiale în Rusia.

Iar Vladimir Putin a decis să-i ofere un exemplar lui Kim Jong Un, în semn de prietenie. Un cadou acceptat de liderul Coreei de Nord, și care se alătură flotei dictatorului, formată în principal din limuzine Mercedes-Benz.

Prin acest gest, Rusia a încălcat un acord al Națiunilor Unite, semnat cu mult înainte de evenimentele din Ucraina, prin care se interzice furnizarea de bunuri de lux statului Coreea de Nord, sancționând astfel programul nuclear dezvoltat de această țară.

Nu este singura încălcare sau ocolire a legilor, tratatelor sau blocadelor internaționale! Chiar și după declanșarea războiului din Ucraina, în Rusia au continuat să se vândă exemplare noi Rolls-Royce și Bentley, de pildă, importate prin proceduri care ocolesc sancțiunile impuse de lumea occidentală.

Cât despre Aurus Senat, este o limuzină care poate fi asamblată într-o configurație de securitate corespunzătoare uzului oficial. Are sub capotă un V8 biturbo de 4,4 litri, care funcționează împreună cu un motor electric și furnizează în total aproximativ 600 CP. Are transmisie automată cu nouă trepte și cântărește circa 2,5 tone.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!