Se prefigurează o revenire în forță a automobilelor de oraș, dar în variantă electrică
10.07.2024
        
Distribuie acest articol!   

Modelele de oraș au fost evitate de constructori, în ultimii ani. Cu toate acestea, apare o nouă tendință pe piață: automobilele de mici dimensiuni revin în versiune electrică.

Constructorii de automobile au încetat treptat producția de modele mici, urbane. Cu toate acestea, segmentul în cauză a marcat o revenire notabilă, însă în categoria electricelor.

Noutăți precum Renault 5 E-Tech și viitoarele modele ID la prețuri accesibile de la Volkswagen ilustrează această tendință. În ciuda unei oferte limitate, aceste mașini sunt ideale pentru deplasările urbane și îndeplinesc cerințele de emisii scăzute în zone urbane aglomerate. Impozitele reduse, ușurința la parcare și experiența de conducere le fac deosebit de potrivite pentru orașe.

Noul trend vine într-un moment în care constructorii încetaseră să mai producă automobile de oraș. Peugeot 108, Citroën C1 sau Volkswagen Up! au dispărut din oferta marilor jucători de pe piața auto continentală.

Clientela europeană este, totuși, interesată de modele electrice la prețuri accesibile. Iar pentru a permite vehiculelor electrice să se impună pe piață, satisfăcând nevoile tuturor și afișând în același timp prețuri atractive, constructorii nu au altă opțiune decât să vândă modele mai mici la un preț de start de aproximativ 20.000 de euro.

Deși nu oferă o autonomie mare, aceste mașini electrice de oraș sunt ideale pentru utilizarea de zi cu zi. Au o autonomie reală de puțin peste 200 km, mai mult decât suficientă pentru a acoperi această nevoie, fiind ideale pentru călătoriile de acasă la serviciu și la cumpărături, care în general nu depășesc 100 km pe zi.

Revenirea mașinilor de oraș în variantă electrică se explică și prin faptul că oferă o experiență de condus potrivită în special pentru mediile urbane. Sunt silențioase, cuplul instantaneu oferă o accelerare lină și rapidă, ideală pentru traficul de tip stop-and-go din centrele urbane.

Dimensiunile reduse și manevrabilitatea facilitează parcarea și rularea pe străzile înguste. În plus, multe orașe mari au delimitate zone cu emisii scăzute, unde accesul este restricționat pentru vehiculele poluante.

Și să nu uităm că mașinile electrice de oraș au un cost de utilizare mai mic decât cele termice. De fapt, prețul energiei electrice este mai accesibil decât cel al combustibililor fosili. Șoferii acestor mașini electrice de oraș pot face economii semnificative, mai ales dacă își pot reîncărca mașina acasă, în timpul orelor de vârf.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!