Giganții industriei auto din China. Geely
12.09.2024
        
Distribuie acest articol!   

Continuăm prezentarea marilor jucători din industria auto chineză cu Grupul Geely, prin trecerea în revistă a diferitor mărci aflate în portofoliul gigantului chinez.

Dezvoltarea vehiculelor electrice la nivel global a dus la sosirea pe piața europeană a unor noi constructori chinezi, majoritatea necunoscuți, până mai ieri, pentru șoferii europeni. Cu toate acestea, grupurile industriale aflate în spatele acestor mărci au o istorie lungă și proiecte ambițioase în domeniul auto. Este și cazul Grupului Geely.

Fondat în 1986, cu sediul în Hangzhou, China, Geely a investit inițial în industria electrocasnicelor. Mai apoi s-a lansat în industria auto, în 1997, odată cu apariția mărcii Geely Auto.

De-a lungul anilor, compania a crescut în importanță și a ajuns pe primul loc în rândul producătorilor din China. Geely s-a remarcat apoi prin preluări și participații la diverși producători de automobile, cum ar fi Volvo, Polestar, The London Electric Vehicle Company, Lotus și, mai recent, Smart.

După ce a avansat în umbra acestor mari mărci europene, grupul Geely se emancipează acum prin lansarea de noi mărci, începând cu Lynk & Co, în 2016, al cărei model economic se bazează pe închirierea și partajarea mașinilor sale. Geely investește și în segmente noi, cu marca Caocao, și deține și acțiuni la Maple, devenit ulterior Livan, producător specializat în augomobile low-cost.

Pe segmentul vehiculelor utilitare, Geely va lansa brandul Farizon în Europa, specializat în vehicule electrice, cu o nouă utilitară, denumită SuperVan. De asemenea, grupul a lansat recent marca Radar Auto, dedicată vehiculelor electrice de agrement în aer liber, cum ar fi pickup-ul inovator RD6, bazat pe platforma modulară SEA de la Volvo.

Printre celelalte mărci ale grupului Geely găsim Geometry, o marcă generală de vehicule 100% electrice, care oferă mai multe modele, precum Panda Mini EV, un micro-city car, sau SUV-ul compact EX3.

Geely Galaxy ridică ștacheta în ceea ce privește calitatea, tehnologia și experiența utilizatorului, odată cu prezentarea de anul trecut a SUV-ului hibrid plug-in Galaxy L7, cu sistemul de siguranță a bateriei Aegis. Mai recent, Geely a prezentat Galaxy E8, o berlină 100% electrică care concurează cu BYD Han.

Nu în ultimul rând, marca Zeekr este poziționată în segmentul vehiculelor premium și pune accent pe tehnologiile sale de bord. Marca este deja prezentă în Europa și intenționează să lanseze șapte modele noi până în 2026, pe lângă berlina Zeekr 007 și shooting brake-ul Zeekr 001.

Ji Yue este un alt brand Geely, care pune și el accentul pe mobilitatea inteligentă, dovadă fiind modelul Ji Yue 01, un SUV electric conceput în colaborare cu Baidu, sau berlina Ji Yue 07, bazată pe platforma SEA a Volvo.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!