Vânzările de mașini electrice în UE, între stagnarea din prezent și explozia previzionată în viitorul apropiat. Care este explicația?
25.09.2024
        
Distribuie acest articol!   

Vânzările de mașini electrice au stagnat anul acesta, în Europa. Totuși, sunt voci care susțin că, în viitorul apropiat, totul ar urma să se schimbe. Dar să vedem de ce!

Mulți s-au grăbit să clameze cum că mașinile electrice nu sunt viitorul. Un sentiment care se datorează încetinirii accentuate a vânzărilor în Europa, în ultima perioadă. Cota de piață a mașinilor electrice era în scădere în Europa, în prima jumătate a acestui an, dar în realitate avem o scădere a înmatriculărilor de mașini electrice în Germania, care a afectat întreaga piață europeană. O scădere care poate fi explicată prin faptul că în decembrie 2023 Germania a oprit ajutorul acordat la achiziționarea de vehicule electrice.

Evident, încetinirea îi îngrijorează pe producătorii europeni, care au investit miliarde în această tranziție. Deși unii se descurcă mai bine, nivelul actual al vânzărilor nu va permite, pentru o mare parte dintre ei, să respecte următoarele praguri de emisii de CO2 impuse de Uniunea Europeană, dacă vânzările rămân la stadiul actual.

Prin vocea Asociației Constructorilor de Automobile Europeni (ACEA), producătorii europeni afirmă că pentru a atinge obiectivul de reducere a CO2, cota de piață a vehiculelor electrice este de așteptat să ajungă la 20-22%. Reamintim, în prezent, această pondere stagnează sub 15%, de unde și cererea de amânare pentru evitarea sancțiunilor financiare.

În timp ce unele nume mari din industrie, cum ar fi Stellantis, susțin regulile actuale, altele, în special din cadrul industriei auto germane, solicită o revizuire timpurie a standardelor de CO2. Alți jucători din sector, precum Renault, solicită o păsuire de încă doi ani, argumentând că ritmul de adoptare a vehiculelor electrice rămâne insuficient pentru a atinge obiectivul fără amenzi masive.

Pe măsură ce termenul din 2025 se apropie, dezbaterea privind obiectivele de reducere a emisiilor se intensifică. Dacă producătorii continuă să pledeze pentru mai multă flexibilitate, Comisia Europeană pare hotărâtă să mențină cursul, refuzând solicitarea anumitor producători europeni de a amâna obiectivele privind emisiile de CO2 din 2025 până în 2027.

Autoritățile de la Bruxelles subliniază că „sectorul a avut suficient timp să se pregătească” pentru reducerea emisiilor medii ale vehiculelor cu 15% până anul viitor, comparativ cu nivelurile din 2021. Așadar, ce e de făcut?

În tot acest context nu tocmai favorabil, unii analiști prevăd că vânzările de mașini electrice vor avea parte în curând o creștere puternică. Argumentul lor constă în iminenta apariție pe piață a unui nou val de modele electrice mai accesibile.

În momentul de față, principalele piedici în calea democratizării mașinilor electrice constau în îndoielile consumatorilor cu privire la infrastructura de încărcare și la prețul mașinilor electrice. Un raport al organizației Transport & Enviorment prognozează o „creștere rapidă” a vânzărilor de mașini electrice, explicată prin intrarea masivă pe piață a modelelor din ce în ce mai accesibile.

Cota de piață a vehiculelor electrice ar putea ajunge la 24% in Europa, anul viitor. Prin urmare, piața ar urma o creștere puternică, comparativ cu acest 12,5% înregistrat în prima jumătate din 2024.

O revigorare a vânzărilor de mașini electrice prin intermediul modelelor accesibile ar fi o veste excelentă pentru producătorii europeni, care acum se pregătesc să concedieze o parte din personal sau să întrerupă producția din cauza cererii scăzute.

Viitorul pare să fie al modelelor accesibile ca preț. Chinezii o știu deja cel mai bine, iar europenii trebuie să învețe rapid și ei această rețetă, chiar dacă ea presupune, printre altele, și renunțarea la profiturile uneori indecent de mari, mai ales în contextul politic și economic actual.


Pentru a primi în timp real știri, analize și informații din domeniul auto, urmărește 24auto.ro pe WhatsApp Channels!

Distribuie acest articol!