Toyota Hilux (1968). Dominantul
15.10.2024
        
Distribuie acest articol!   

Renumit pentru calitate, durabilitate și fiabilitate, Hilux este genul de automobil de neoprit, fie că se află la Polul Nord, pe vulcanii islandezi sau în Raliul Dakar. În același timp, este nelipsit din zonele de conflict, unde face parte, cu precădere, din dotarea standard a insurgenților, de regulă cu o mitralieră instalată în benă. Ceea ce vorbește de la sine despre robustețea acestui pick-up, pe care mulți îl definesc drept echivalentul din domeniul auto al celebrei AK-47 Kalașnikov, cea mai cunoscută armă de asalt din istoria omenirii.

Lansat în 1968, un an mai târziu ajungea și în Europa. Dezvoltat și produs de Hino Motors, inițial a fost produs în versiune cu două uși și motor de 1,5 litri asociat cu o cutie de viteze manuală cu patru trepte. Succesul a venit rapid, datorită fiabilității demonstrate, chiar și în condiții extreme.

În 1981 a intrat în producție primul Hilux cu două rânduri de scaune și tracțiune integrală. Pe măsura trecerii timpului, Toyota a orientat acest model tot mai mult către confort, cu versiuni high-end și cu interioare tot mai spațioase, chiar dacă, în esență, este un vehicul utilitar. În anii 2000, Hilux avea deja 20 de variante constructive, iar generația a șaptea s-a vândut în 140 de țări. În 2015, când a apărut a opta generație, producția era realizată în cinci locații de pe mapamond.

În 2018, când s-a împlinit o jumătate de secol de la lansarea acestui model, totalul vânzărilor globale cumulate era de 17,7 milioane de unități, iar numărul de țări și regiuni în care Hilux era vândut depășea 180. A cunoscut gloria supremă în motorsport la Dakar, cel mai dur rally-raid din lume, avându-l la volan pe qatarezul Nasser Al-Attiyah. La ediția din 2023, patru din primii cinci clasați la clasa auto au concurat pe Toyota Hilux T1+.

În prezent, Hilux nu mai este doar un model utilitar conceput pentru a fi pus la treabă în cele mai vitrege condiții. S-a transformat într-un 4×4 elegant, confortabil și mai ușor de condus ca niciodată. Este uimitor cum reușește să fie în continuare o prezență dominantă pe piața globală în segmentul său, după mai bine de o jumătate de veac, în condițiile în care sunt foarte puține modelele care au supraviețuit pe piață mai multe decenii. Performanța lui Hilux este cu atât mai mare cu cât continuă să fie pick-up-ul preferat la nivel global și în Europa.


AFLĂ MAI MULTE:
● Despre proiectul „Colecția de vis. 101 bijuterii auto”
● Secțiunea „101 bijuterii auto”, pe 24auto.ro

Distribuie acest articol!