Constructorii chinezi își diversifică oferta, ca reacție la stagnarea electrificării în Europa
16.05.2025
        
Distribuie acest articol!   

În timp ce automobilele electrice întâmpină dificultăți în impunerea pe piața europeană, iar autoritățile analizează posibile metode de încurajare a acestui segment, constructorii chinezi demonstrează o nebănuită capacitate de adaptare, ajustându-și deja strategiile.

Mărcile chineze au pătruns în Europa cu o abordare clară: exclusiv electric. Se bazau pe o creștere accelerată a vânzărilor de vehicule cu emisii zero, însă realitatea s-a dovedit a fi mai complexă.

Deși piața electricelor este în creștere, ritmul nu este cel anticipat. Drept urmare, unele mărci chineze își diversifică acum oferta, pentru a evita impasul.

Constructorii care au anticipat această tendință, precum MG, Omoda sau Jaecoo, au demonstrat deja că o gamă mai diversificată, care să includă și modele termice sau hibride, poate atrage un public mai larg. Acum, alți constructori le urmează exemplul.

Cel mai recent nume de pe lista celor care și-a revizuit strategia este Xpeng. Președintele acestui constructor, Brian Gu, a sugerat că marca pe care o conduce ar putea introduce motoarele sale „Super Electrice”, o tehnologie de extindere a autonomiei (EREV), în Europa. Principiul? Un motor termic acționează ca un generator pentru a reîncarcă bateria în timpul mersului, crescând astfel autonomia vehiculului.

Cu acest sistem, Xpeng promite călătorii de 1.400 km înainte de a avea nevoie de reîncărcare sau realimentare, inclusiv 430 de km în modul 100% electric. Suficient pentru a-i asigura pe cei care încă ezită să facă pasul către electricitatea pură.

Primele modele echipate cu această tehnologie ar trebui să fie disponibile în China până la sfârșitul anului și nu este exclus ca acestea să ajungă rapid în Europa. Există însă o mică problemă: ca și vehiculele electrice convenționale, aceste modele hibride vor fi supuse taxelor europene de import.

Xpeng nu este singurul constructor chinez care și-a extins oferta. Nio și BYD au înțeles, de asemenea, că trebuie să ofere altceva decât 100% electric pentru a se stabili în Europa. Prin urmare, plănuiesc să comercializeze modele hibride reîncărcabile pentru a-și completa gamele electrice.

Pentru a ajunge la cât mai mulți cumpărători, aceste mărci nu se mulțumesc doar cu o singură etichetă: Nio va lansa mărcile Firefly și Onvo, în timp ce BYD va adăuga Denza și Yangwang în portofoliul său.

Rămâne o întrebare: este această diversificare o soluție temporară, în așteptarea momentului în care electricitatea să devină standard sau o strategie pe termen lung? Cu incertitudinile legate de interzicerea motoarelor termice în 2035, este greu de spus.

Un lucru este însă cert: constructorii chinezi demonstrează că știu să se adapteze. Rămâne de văzut dacă vor reuși să atragă clienți, întrucât prețurile acestor mașini nu sunt neapărat foarte departe de cele ale constructorilor „tradiționali”.

Distribuie acest articol!