Piața europeană, între previziunile apocaliptice și adoptarea mașinilor electrice
30.07.2020
        
Distribuie acest articol!   

Răsfoind titlurile despre industria auto, senzația de apocalipsă economică este la fel de puternică precum cea din timpul crizei financiare din 2008.

Pierderi de miliarde, raportate de cele mai mari concerne globale, concedieri de ordinul zecilor de mii de angajați, care se propaga de la producători spre furnizori, falimente, închideri de firme, nenorociri sociale pentru zone întregi afectate de șomaj.

Dar acesta este doar un aspect, e drept că cel mai mare, al industriei auto. În zările curate și liniștite bântuite de vehiculele electrice, e mai mult soare.

Tesla a realizat profit, pentru al patrulea trimestru consecutiv, livrările au crescut și odată cu Tesla numeroase startup-uri, dedicate producției de vehicule electrice, au beneficiat de finanțare generoasă din partea investitorilor, care au pierdut trenul Tesla și sunt în căutare disperată a următoarelor acțiuni făcătoare de milionari. Poate NIO? Rivian? Lucid Motors? Doar că ultimele două nu sunt deocamdată cotate pe bursă. Sau poate o nouă firmă pur electrică desprinsă din GM, așa cum a lăsat ieri să se înțeleagă Mary Barra, CEO GM, la o întrebare a analiștilor de pe Wall Street?

Când peste trend-ul spre electromobilitate se suprapun subvenții mai generoase din partea guvernelor europene, rezultatele pot fi cu adevărat spectaculoase.

Rata de penetrare a automobilelor electrice s-a dublat în Europa

Statisticile de înmatriculare din prima jumătate a anului 2020 arată că rata de adoptare a mașinilor electrice și a hibrizilor plugin s-a dublat în Europa, în primele șase luni din 2020. Dacă la finele anului trecut doar 3,6% din automobilele noi erau electrice sau plugin, după primele șase luni din 2020, marcate de două luni de inactivitate, indicele a crescut la 7,9%.

În realitate vânzările de mașini electrice nu puteau crește atât de mult în doar patru luni, din cauza livrărilor gâtuite de anumiți producători, dar scăderea vânzării de automobile clasice cu peste 20%, în paralel cu creșterea celor electrice, au generat un rezultat pozitiv pentru mobilitatea electrică europeană.

Aflați care sunt cele mai populare mașini electrice înmatriculate în Europa pe blogul dedicat mobilității electrice www.electromobilitate.com

Distribuie acest articol!