Grupul Hyundai a prezentat noua platformă E-GMP, pentru modele electrice
15.12.2020
        
Distribuie acest articol!   

Electric – Global Modular Platform sau, pe scurt, E-GMP, va servi ca bază tehnică pentru viitoarele modele 100% electrice produse de Hyundai, Kia și Genesis. În următorii 5 ani, grupul sud-coreean vrea să lanseze până 23 modele electrice, dintre care 11 vor folosi această platformă.

Față de arhitectura platformei MEB de la Grupul Volkswagen, E-GMP este concepută cu acumulatorii plasați sub planșeu și motorul principal cuplat la puntea din spate, căruia i se poate adăuga cel de-al doilea, pe puntea față, pentru modelele mai puternice, cu transmisie integrală decuplabilă.

Acumulatorul poate fi încărcat la o tensiune de 800 V sau 400 V. Hyundai promite o autonomie de peste 500 km, cu reîncărcare până la 80% în 18 minute sau doar 5 minute de încărcare pentru a parcurge 100 km.

Arhitectura E-GMP va fi utilizată pentru modelele din viitoarea gamă electrică Ioniq de la Hyundai, începând cu Ioniq 5, anunțat pentru 2021. Cu o arhitectură între un turism compact și un SUV, acest model derivat din conceptul 45 va concura pe segmentul compactelor europene.

Hyundai anunță și lansarea unei sportive electrice care va fi dezvoltată pe platforma E-GMB, capabilă să ajungă de la 0 la 100 km/h în 3,5 secunde și să atingă o viteză maximă de 260 km/h. Este vorba, probabil, de un model dezvoltat în colaborare cu Rimac, plecând de la prototipurile cu motor central spate Hyundai RM.

Distribuie acest articol!