UE va reglementa durata de viață a acumulatorilor pentru automobilele electrice
17.02.2021
        
Distribuie acest articol!   

Noul cadru legistlativ care urmează să se aplice la nivelul Uniunii Europene subliniază importanța reciclării și reutilizării acumulatorilor proveniți de la automobilele electrice.

Se estimează că, până în 2030, numărul acumulatorilor aflați în circulație pe Bătrânul Continent va fi de 14 ori mai mare. Aproximativ 800.000 de tone de acumulatori auto vor intra anual pe piața comună, ceea ce reprezintă o adevărată provocare pentru protecția mediului, având în vedere că procesul de producție și deșeurile generate de acumulatori sunt deja destul de poluante.

Pentru a atinge obiectivul de neutralitate climatică, fixat la nivelul Uniunii Europeane pe termen mediu, Comisia Europeană propune mai multe axe de reglementare, pentru a face un obiectiv important din producția și reciclarea acumulatorilor.

În primul rând, până în 2024 fiecare fabricant de acumulatori va trebui să declare amprenta de carbon a produselor sale, pentru a le putea vinde pe piața europeană. Apoi, fiecare acumulator va trebui să dețină un ”pașaport electronic”, care va permite urmărirea acestor produse, de la concepere până la sfârșitul duratei de funcționare. La finalul utilizării, fiecare acumulator va trebuit colectat și reciclat sau reutilizat, așa cum se întâmplă în prezent cu pneurile auto.

În final, acest cadru legislativ va trebui pus la punct astfel încât să faciliteze reutilizarea acumulatorilor. Este un program vast, care va trebui să înlocuiască un arsenal legislativ deja arhaic, redactat în 2006.

Distribuie acest articol!