Producția unul automobil electric este mai poluantă, dar lucrurile se schimbă radical pe durata utilizării
05.08.2021
        
Distribuie acest articol!   

Odată cu creșterea vânzărilor de automobile electrice, a crescut și numărul criticilor care susțin că, de fapt, în realitate problema poluării (mai exact, emisiile de CO2) nu este tocmai așa cum o prezintă partizanii mobilității electrice.

Despre ce poluare ar putea fi vorba, din moment ce aceste automobile de deplasează cu emisii zero? Ei bine, poluarea în acest caz se produce atât în procesul de producție al automobilului, cât și în generarea de energie electrică necesară alimentării acestuia.

Se pare că procesul de producție al unui automobil electric este într-adevăr mai poluant decât în cazul unuia dotat cu propulsie termică. Întrebarea care se ridică, în mod firesc, în acest caz, se referă la câți kilometri trebuie parcurși ca acest exces de CO2 să fie anulat?

Pentru a afla cum stau, de fapt, lucrurile, Reuters a inițiat un studiu, cu scopul de a determina câți kilometri trebuie să parcurgă un proprietar de automobil electric, pentru a-și ”rentabiliza” mașina din punct de vedere al emisiilor de CO2.

Desigur, răspunsul nu este deloc simplu. Pentru a putea da un răspuns cât mai apropiat de realitatea din teren, studiul s-a concentrat pe două modele comparabile, utilizate pe scară largă în Statele Unite: Tesla Model 3 pentru electrice și Toyota Corolla pentru termice.

Studiul estimează că Tesla determină emiterea a 8,1 milioane de grame de CO2 în timpul procesului de producție, comparativ cu 5,5 milioane de grame pentru Toyota. Prin urmare, aceasta din urmă începe cu un avantaj considerabil. Însă, evident, arderea benzinei emite în mod necesar dioxid de carbon. Aici este momentul în care Tesla recuperează.

Luând în considerare mixul energetic al producției de electricitate din Statele Unite (cu 23% cărbune), va fi nevoie de parcurgerea a 21.725 km pentru ca Tesla să polueze mai puțin decât Toyota, ținând cont de fabricarea acesteia. În schimb, în ​​Norvegia, unde electricitatea este mult mai curată, totul se va  rentabiliza începând de la 13.500 km.

Pe scurt, conform studiului Reuters, producția unei mașini electrice este cu siguranță mai poluantă, dar balanța se va schimba rapid, pe durata utilizării. În cel mai rău caz (în țările cu producția de energie electrică foarte poluantă, precum China sau Polonia), Tesla poluează mai puțin începând de la 127.000 km parcurși. Un număr care poate fi atins cu ușurință, chiar și cu un automobil electric.

Distribuie acest articol!