Volkswagen lansează stații de reîncărcare cu acumulatori integrați
08.10.2021
        
Distribuie acest articol!   

Prima stație de reîncărcare cu acumulatori integrați dezvoltată de Volkswagen va fi amplasată lângă Essen, în Germania. Avantajele unei astfel de soluții sunt numeroase: puterea disponibilă, absența lucrărilor de infrastructură și ușurința instalării.

Se vorbește foarte mult despre reciclarea acumulatorilor din dotarea automobilelor electrice, însă înainte de a ajunge la punctul de reciclare, pentru a separa toate metalele și a recupera cât mai mult material posibil, aceste părți vitale ale unui vehicul electric pot avea o a doua viață. Este vorba în special de stocarea energiei, în stațiile de reîncărcare.

Principiul este relativ simplu: stația de reîncărcare este proiectată în jurul unui acumulator de mari dimensiuni, care servește drept ”tampon” între rețeaua electrică și vehiculul care trebuie încărcat.

Această soluție prezintă mai multe avantaje. În primul rând este vorba de putere, deoarece acest tampon poate livra uneori mai mult de 200 kW la două vehicule simultan, datorită rezervei de energie a acumulatorilor.

Mai presus de toate, aceste stații de reîncărcare permit operatorilor să evite soluțiile costisitoare și lungi de racordare, deoarece o legătură simplă și ”clasică” la rețeaua electrică este suficientă. Puterea vine de la acumulatori și de la cablul care se conectează la vehicul, rețeaua fiind utilizată doar pentru alimentarea acumulatorilor care au rolul de tampon.

În cele din urmă, aceste sisteme constituie soluții excelente de upgrade pentru stațiile existente, prin crearea unor puncte de încărcare mai puternice, însă fără a modifica instalațiile din ”amonte”.

Volkswagen tocmai a lansat o primă astfel stație de reîncărcare rapidă cu acumulatori de stocare lângă Essen, în Germania, cu compania E.ON. Permite livrarea a 150 kW putere de încărcare simultan către două vehicule. Suficient pentru a recupera aproximativ 200 km de autonomie în 15 minute, la un vehicul de dimensiuni medii.

Distribuie acest articol!