Care este durata de viață a unei mașini electrice?
12.11.2021
        
Distribuie acest articol!   

Durata de viață a unui automobil electric depinde în principal de acumulator. Iar longevitatea unui acumulator este curpinsă între 1.000 și 1.500 de cicluri de reîncărcare.

Mașina electrică este foarte diferită de cea clasică, dotată cu motor termic. Nu mai înglobează atâta inginerie mecanică și dispune de un acumulator de ultimă generație, care, în schimb, ridică întrebări cu privire la fiabilitatea sa în timp.

Cum proprietarii sau cei interesați de această nouă generație de automobile dau răspunsuri destul de confuze referitoare la acest aspect, trebuie știut că, în general, perioada de utilizare a unei mașini cu „zero emisii locale” este la fel de lungă ca la oricare alta.

Cel mai greu lucru de verificat este dacă starea acumulatorului – pentru care se poate contoriza doar ciclurile de încărcare și descărcare – depinde sau nu de kilometraj. Există între 1.000 și 1.500 de reîncărcări fără probleme, înainte ca autonomia să înceapă să scadă. Dacă se parcurg între 15.000 și 30.000 de km pe an, înseamnă că durata de viață a acumulatorului poate ajunge chiar și la zece ani.

Însă durata de viață a acumulatorilor este afectată și de o serie de factori externi, ca de pildă absența protecției oferite de un garaj, utilizarea într-un mediu foarte umed, rece sau cald. De asemenea, este necesară păstrarea unui nivel de încărcare cuprins între 20 și 80%.

Se mai recomandă încărcarea acumulatorului la 100% și descărcarea completă, o dată pe an. Și la fel ca în cazul smartphone-ului,  nu se recomandă încărcările rapide și întrerupte brusc. Pentru a prelungi durata de viață a acumulatorului trebuie evitate accelerările bruște și continuarea încărcării după ce acumulatorul a ajuns la 100%.

Cât despre motorul electric, pentru o utilizare în condiții obișnuite (sub 30.000 km/an), producătorii anunță o durată de viață de câteva zeci de ani. Departe, așadar, de motorul termic, care deseori este epuizat după 300.000 km.

După cum bine se știe deja, motorul electric nu necesită schimb de ulei sau o mentenanță specială, deci costurile de întreținere sunt considerabil diminuate. La fel ca la automobilele clasice, și la cele electrice se recomandă o verificare periodică la 30.000 km.

Distribuie acest articol!