Formula 1, Brazilia: Hamilton, magistral!
14.11.2021
        
Distribuie acest articol!   

Marele Premiu al Braziliei a început cu o lovitură de teatru: campionul en titre Lewis Hamilton (Mercedes) a fost descalificat, fiind nevoit să ia startul de pe ultimul loc în cursa de sprint de sâmbătă.

Britanicul a dominat calificările de vineri, însă neregulile constatate la dispozitivul DRS al mașinii sale (clapeta s-a deschis cu mai mult de 85 de mm, limita maximă permisă de regulament) a dus la această decizie dură. Oricum, Hamilton urma să primească o penalizare de 5 locuri pe grila de start de duminică, în urma schimbărilor efectuate la propulsorul monopostului său, înaintea cursei din Brazilia.

La rândul său, Max Verstappen (Red Bull), a fost amendat cu 50.000 de euro pentru că a inspectat monopostul lui Hamilton într-o manieră interzisă de regulament, în parcul închis de după calificările de vineri (a atins eleronul spate), sesiune în care britanicul a fost cel mai rapid.

Valtteri Bottas a câștigat cursa de sprint de sâmbătă, a treia din acest sezon. Al doilea a fost Verstappen, urmat de Carlos Sainz (Ferrari) și Sergio Perez (Red Bull). Hamilton a recuperat foarte mult, reușind să urce până pe poziția a cincea.

Cursa a oferit un duel de zile mari între cei doi pretendenți la titlul suprem al piloților. Verstappen s-a instalat în frunte, iar Hamilton, plecat de pe poziția a zecea, a făcut o spectaculoasă cursă de recuperare, ajutat și de incidente și intrarea safety car-ului pe circuit.

În ultima treime cei doi s-au duelat direct, iar Hamilton a reușit să treacă în frunte când mai rămăseseră de disputat circa zece tururi. Astfel, britanicul a reușit o evoluție magistrală, cu un progres fantastic – de la ultima poziție pe grila de start de la sprint, până la prima treaptă a podiumului, în cursă.

Astfel, septuplul campion mondial a redus diferența față de Verstappen de la 19 puncte la 14 puncte, cu trei etape rămase de disputat din sezonul 2021.

Clasament general piloți: 1. Max Verstappen 332,5 p., 2. Lewis Hamilton 318,5 p., 3. Valtteri Bottas 203 p.

Clasament general constructori: 1. Mercedes 521,5 p.,  2. Red Bull Racing Honda 510,5 p., 3. Ferrari 287,5 p.

Următoarea cursă este programată în Qatar, peste doar o săptămână, pe 21 noiembrie.

Distribuie acest articol!