Dakar 2022: Al-Attiyah, la a patra victorie
16.01.2022
        
Distribuie acest articol!   

Cel puțin trei nume mari se aliniau la start, anul acesta, creditate cu șanse reale la victorie: Nasser Al-Attiyah ( Toyota), Sebastien Loeb (Prodrive), Stéphane Peterhansel (Audi) și Carlos Sainz (Audi). Ultimii doi, la bordul unui inedit buggy hibrid, cu care constructorul din Ingolstadt își marca întoarcerea în raliuri, la cel mai înalt nivel.

Dakar 2022 a început însă catastrofal pentru cei de la Audi și chiar dacă pe parcurs și-au revenit, reușind chiar câteva victorii de etapă, șansele la victorie au fost compromise din start. Însă evoluția promițătoare a insolitului RS Q e-tron a demonstrat că Audi are un viitor promițător la Dakar!

Pentru „Monsieur Dakar”, ediția 2022 a debutat cu un dezastru: o roată ruptă și o penalizare de 16 ore! Peterhansel a rămas în cursă doar pentru a testa mașina, în vederea dezvoltării. Nici Carlos Sainz nu a avut un start prea grozav, după ce a pierdut câteva ore, din cauza unor probleme de navigație,după ce a ratat un punct de control.

Nasser Al-Attiyah (Toyota) s-a instalat rapid în poziția de lider și s-a desprins în principal favorit la victorie. Și cum până la final nu au mai fost mari suprize, Al-Attiyah și-a trecut în cont a patra victorie la Dakar, celelalte fiind obținute în 2011, 2015 şi 2019. El rămâne însă departe de Peterhansel, care are la activ opt victorii la clasa auto și alte şase la clasa moto.

Qatarezul în vârstă de 51 de ani a fost urmat pe podium de Sébastien Loeb, la volanul unui buggy Prodrive BRX Hunter, în timp ce poziția a treia a fost ocupată de sauditul Yazeed Al Rajhi (Toyota).

La clasa moto s-a impus britanicul Sam Sunderland (32 ani), care astfel a câştigat pentru a doua oară Raliul Dakar la categoria moto, prima victorie fiind obținută în 2017. Podiumul Dakar 2022 la categoria moto a fost completat de Pablo Quintanilla (Chile, Monster Energy Honda) și Matthias Walkner (Austria, Red Bull KTM Factory Racing).

Cea mai bună performanță românească la Dakar 2022 a fost obținută de sătmăreanul Emanuel Gyenes (KTM): locul 40 la clasa moto, la 8 ore, 19 minute și 41 de secunde în spatele câştigătorului. Aflat la a 12-a sa prezență la această competiție, Mani a concurat în cadrul categoriei Malle Moto (Original by Motul), fără asistenţă tehnică, unde a terminat pe locul 5.

România a fost reprezentată anul acesta la clasa auto de echipa Transilvania Rally Ria Team, formată din echipajele Mihai Ban – Ștefan Cătălin Ion ”Cheloo” și Iacob Ilie Buhai Hotea – Tudor Turdean, care au încheiat raliul pe locurile 54, respectiv 58. Astfel, ei sunt primii români care au reușit să ajungă până la final, la clasa auto, în această competiție.

Distribuie acest articol!