Viitoarele modele electrice Jaguar vor fi dezvoltate pe noua platformă Panthera
20.02.2022
        
Distribuie acest articol!   

Din 2025, Jaguar va produce exclusiv modele 100% electrice. Pentru amplul proces de conversie a gamei, constructorul dezvoltă o nouă platformă tehnică, denumită Panthera și care va fi utilizată la toate modelele viitoare.

Primele modele noi nu vor fi lansate înainte de 2025, anul în care este planificată această schimbare majoră de direcție.

Din acel moment, toate modelele Jaguar vor fi 100% electrice, iar propulsia termică va fi abandonată. De asemenea,  nici versiunile hibrid plug-in nu vor mai fi păstrate în oferă.

Nouă platformă este dezvoltată intern, nu în parteneriat, așa cum se anunțase anterior. Jaguar Land Rover (JLR) a optat pentru o dezvoltare integrală internă, strategie care surprinde, având în vedere că  recentul Brexit și pandemia au afectat foarte mult compania.

Thierry Bolloré, șeful grupului JLP, justifică această alegere prin necesitatea de a avea în ofertă automobile cu proporții inedite.

Jaguar plănuiește să lanseze trei noi modele, inclusiv un coupe de lux, similar cu Bentley Continental GT, însă electric. Paralela cu Bentley nu este întâmplătoare. Constructorul și-a propus să facă trecerea la un nivel superior, care ar trebui să se producă odată cu trecerea la propulsia electrică.

În acest moment, la Jaguar este multă agitație. În urmă cu un an, ar fi trebuit să apară noua generație Jaguar XJ, un model 100% electric. Urma să concureze cu BMW Seria 7 și Audi A8, două limuzine încă termice, dar și cu noul Mercedes-Benz EQS. Noul XJ electric urma să fie urmat de un crossover, J-Pace.

Însă în ultimul moment, pe când XJ era aproape terminat, Thierry Bolloré a decis să întrerupă întregul proiect. O decizie cel puțin brutală, dar care nu a însemnat și renunțarea la electrificare! Dimpotrivă, în urma acestei decizii, Jaguar Land Rover și-a anunțat planul „Reimagine” și strategia de electrificare completă a gamei.

Distribuie acest articol!