Greșeli de evitat la încărcarea unui automobil electric
16.03.2022
        
Distribuie acest articol!   

Deși poate părea o operațiune extrem de simplă, încărcarea unui automobil electric necesită câteva măsuri de precauție, cu scopul a prelungi durata de viață a automobilului. Iată mai jos câteva sfaturi preventive în acest sens.

Ca orice baterie, și cea din dotarea unei mașini electrice are o durată de viață programată, cu un anumit număr de cicluri de încărcare.

Chiar dacă tentația de a merge des la stațiile de încărcare rapidă este foarte mare, trebuie știut că acest lucru are un impact negativ asupra duratei de viață a celulelor din baterie. Prin urmare, este mai bine să aveți răbdare și să conectați mașina la un Wallbox.

Capacitatea bateriei este dependentă de temperatura exterioară. O mașină parcata afară, când este foarte frig, își poate pierde până la 20-30% din capacitate. Se recomandă parcarea vehiculului într-un garaj. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate programa o reîncărcare cu o oră înainte de a pleca la drum, pentru a profita de avantajele sistemului de încălzire a bateriei și pentru a economisi astfel energie.

Pentru utilizarea zilnică, este indicat să nu se coboare sub 20% din încărcare și să nu se depășească mai mult de 80%, pentru a nu crea stres pentru baterie și pentru a-i menține proprietățile cât mai mult timp posibil. Pentru aceasta, pur și simplu se poate programa computerul mașinii să rămână între aceste valori de referință.

Reîncărcarea unei baterii fierbinți nu este indicată, deoarece riscul de deteriorare este cât se poate de real, din cauza temperaturilor ridicate ale celulelor. Totuși, tot mai multe mașini au propriul sistem de control, tocmai pentru a evita o astfel de situație.

În general se consideră că o mașină electrică riscă să se deterioreze dacă are o perioadă de neutilizare de cel puțin o lună. De aceea este indicată rularea de două-trei ori pe lună, pentru a nu deteriora acumulatorul și pentru a nu reduce autonomia.

Distribuie acest articol!